Izobraževanje v krizah

Mladi za mlade
Izobraževanje v času kriz

(EU Presidency Project)

Trajanje projekta: junij do december 2021

Projekt Mladi za mlade – izobraževanje v času kriz naslavlja problematiko dostopa do kakovostnega izobraževanja v času izrednih razmer in v dolgotrajnih krizah. Projekt je sofinanciran s strani Platforme SLOGA v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanje EU 2020-2022«. Cilj projekta je povečati ozaveščenost mladih kot tudi splošne javnosti o problematiki. Skozi projekt želimo ozavestiti in opolnomočiti mlade za aktivnost vlogo v sektorju izobraževanja, ki je ključen za razvoj sedanjih in prihodnjih generacij. Dostop do izobraževanja v času izrednih razmer in v dolgotrajnih krizah, je še vedno v ozadju humanitarnega dela in pomoči. Pandemija COVID-19 je le še nastavila ogledalo kako pomemben je dostop do kakovostnega izobraževanja.

Izredne razmere otrokom ne prizanašajo. Otroci v takšnih razmerah izgubijo družino, dom, dostop do varne pitne vode, zdravstvene oskrbe tudi hrane. Brez dostopa do izobraževanja tvegajo tudi izgubo prihodnosti. V letu 2019, je bilo približno 127 milijonov osnovnošolskih in srednješolskih otrok ter mladostnikov, ki živijo v izrednih razmerah, izključenih iz procesov izobraževanja. To je bilo pred pandemijo COVID-19. Pandemija je dostop do izobrazbe še znatno poslabšala in sprožila svetovno krizo v izobraževanju. Po podatkih Sklada za Združenih narodov za otroke (UNICEF) naj bi zaradi COVID-19 šolanje opustilo še 24 milijonov otrok. Izobraževanje je ključnega pomena za prihodnost in razvoj polnega potenciala otrok. Otroke opremi s spretnostmi, jim zagotovi zaščito ter povrne občutek normalnosti in varnosti. Kljub temu je izobraževanje eden najbolj kronično podhranjenih sektorjev v času kriznih razmer, saj mu namenjamo le 3% globalne humanitarne pomoči. Ozaveščanje in prizadevanje za dostop do kakovostne izobrazbe v času izrednih razmer je ključnega pomena tudi za doseganje Agende 2030.

Odgovore na problematiko in za doseganje cilja in rezultatov projekta bomo iskali skozi spletno kampanjo, prispevkov strokovnjakov iz področja, delavnic za mlade ter videov.

Če želite o problematiki izvedeti več, sodelovati in slediti razvoju projekta vas vabimo, da prebrskate spletno stran ali sledite dogodkom na družbenih omrežij našega društva.

Financerji projekta:

Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Platforma SLOGA. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.  

 #PresidencyProject  #PredsedovanjeSvetuEU @SLOGAplatform #CTR4 #SDG4 #IzobrazevanjeVKrizah #IzobrazbaZaVse

ADRA Sloga EU Presidency