Interaktivne vsebine

Vabljeni k ogledu interaktivnih vsebin

”Izobraževanje v krizah pomeni predvsem zagotavljanje izobraževanja v humanitarnih krizah. Ovire za dostop do izobraževanja pomenijo različne vrste kriz, kot so konflikti oz. vojna, naravne nesreče ali krizne razmere na področju javnega zdravja (pandemije, epidemije).”

Konflikt vojna

Konflikt vojna Sirija

Zdravstvene krize

Zdravstvene krize Ebola

Naravne nesreče

Naravne nesreče Južna Azija

Pripravite razglednico in delite svoje mnenje z vašim predstavnikom v Evropskem parlamentu

Otroci in mladi po Evropi se redko srečujete z ovirami pri dostopu do kakovostnega izobraževanja. Leto 2020 nam je pokazalo, da se razmere lahko izredno hitro in nepredvidljivo spremenijo. Pandemija COVID-19 nam je pokazala, da neenakosti pri dostopu do kakovostnega izobraževanja obstajajo, ne glede na to kje živimo. Morda nam je celo približala izzive s katerimi se srečujejo otroci v državah globalnega juga, s katerimi se predhodno nismo soočali.

Otroci in mladi ste tisti, ki lahko igrate ključno vlogo pri zagovorništvu, da bi vsak otrok vsepovsod imel enake priložnosti in možnosti za dostop do kakovostnega izobraževanja. Vi ste tisti, ki najbolj poznate izzive, potrebe in pomen izobraževanja. Vaše mnenje je neprecenljivo in morda je najboljša priložnost ravno sedaj, ko se globalno prilagajamo na nove načine izobraževanja.

Za vas smo pripravili 4 razglednice na katere lahko zapišete vaše sporočilo.

S klikom na posamezno sliko spodaj lahko shranite PDF razglednico za tisk,
pod slikami pa lahko preberete ideje in navodila kako te razglednice uporabiti in kako deliti vaše mnenje z odgovornimi.

Kako pripraviti razglednico in deliti vaše mnenje z vašim predstavnikom v Evropskem parlamentu

1. RAZMISLITE KAJ JIM ŽELITE SPOROČITI

V pomoč so vam lahko zgodbe mladih in otrok ter vaša izkušnja z izobraževanjem. Dodatne informacije lahko poiščete na naši spletni strani, na spletnih straneh nacionalnih medijev, spletnih straneh EU (https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/education-emergencies-eie_sl), na spletni strani Education Cannot Wait (https://www.educationcannotwait.org/) ali si podrobneje ogledate cilj trajnostnega razvoja 4 (https://www.un.org/sustainabledevelopment/education/).

Razmislite. Kakšno sporočilo bi želeli podati odločevalcem?  Kakšne spremembe na področju dostopa do izobraževanja bi radi videli tako na lokalni kot globalni ravni?

  1. Kaj potrebujejo otroci in mladi za dostop do kakovostne izobrazbe?
  2. Kako vidite vašo »sanjsko« šolo v prihodnosti?
  3. Kaj bi želeli sporočiti odločevalcem? Kakšne spremembe bi omogočile zmanjšanje neenakosti in odprtje šolskih vrat vsem otrokom in mladim?
Pomagate si lahko z naslednjimi primeri primeri sporočil:
Države naj namenijo več finančnih sredstev partnerskim državam, da se bodo lažje soočile z izobraževalno krizo, ki je nastala zaradi pandemije COVID-19. Več finančnih sredstev je potrebno nameniti izobraževanju v izrednih razmerah. Izobraževanju je potrebno nameniti pozornost tudi kadar državo prizadene naravna nesreča. Suše, poplave, vročinski vali in vremenske ujme so vedno bolj pogoste. Njihov pojav bo še naraščal zaradi podnebnih sprememb. Države naj namenijo več pozornosti, da zagotovijo dostop do izobrazbe invalidnim otrokom. Države morajo nameniti deklicam več priložnosti za sodelovanje v odločevalskih procesih glede njihove prihodnosti.
Evropska unija, nacionalne vlade in globalni voditelji delujejo skupaj, da omilimo posledice v izobraževanju zaradi pandemije. Potrebno je skupno delovanje, da bi se lahko vsak otrok povsod vrnil v šolo. Želim_o, da se otroci izobražujejo o podnebnih spremembah v šoli. Znanje in veščine bodo omogočile, da rešimo naš planet. Države naj namenijo več pozornosti, da zagotovijo dostop do izobrazbe invalidnim otrokom. Gradnja šol naj bo kvalitetna in odporna na naravne nesreče kot so poplave in potresi.

2. NAJDITE PREDSTAVNIKA IN IZBERITE RAZGLEDNICO

Svojega predstavnika v Evropskem parlamentu lahko najdete tako:

S klikom na povezavo se vam bo odprl zemljevid: https://www.europarl.europa.eu/meps/en/home

Na zemljevidu kliknite na svojo državo in potem na gumb “SHOW LIST” in pokazal se vam bo seznam vaših evropskih poslancev.

3. POŠLJITE RAZGLEDNICO

Kartice lahko natisnete, zapišete besedilo in jih pošljete vašemu izbranemu predstavniku.

Oglejte si še video posnetke, ki so povezani s problematiko izobraževanja v raznih okoliščinah.

Prvi video posnetek je animiran video, ki govori o izobraževanju v času kriz, v drugem pa deklica Nylouk opisuje izzive pri izobraževanju zaradi konflikta v Južnem Sudanu. V istem video posnetku sta svojo izkušnjo delili tudi Denise in Danade iz Albanije, ki jo je prizadel potres in nato še pandemija COVID-19. V zadnjem posnetku sta z Lavra in Filip z nami delila svoje izkušnje in izzive v času izobraževanja na daljavo.

Za celozaslonski ogled kliknite na kvadratek v spodnjem desnem kotu video posnetka.

ADRA Sloga EU Presidency