Mednarodno razvojno sodelovanje

Ženske kot nosilke pozitivnih družbenih sprememb v Črni gori

V okviru programa na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja s sofinanciranjem iz strani Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) v Sloveniji dolgoročno skrbimo za opolnomočenje žensk v Črni gori. Več o MZZ in Sektorju za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč si lahko preberete na njihovi spletni strani TUKAJ oz. o direktoratu za multilateralo in razvojno pomoč TUKAJ.

Globoko smo prepričani v enakopravnost vseh ljudi, ne glede na njihov spol, raso, narodnost, barvo kože, versko pripadnost, spolno usmerjenost, družbeni položaj, ipd. Ker je v Črni gori položaj žensk še posebej težek, smo zanje odprli središče, kjer potekajo različne dejavnosti (ozaveščanje o človekovih pravicah, delavnice ročnih spretnosti, aktivnosti ekonomskega opolnomočenja, tečaji tujih jezikov, kampanje o pravicah …) Z njihovo pomočjo in ob pomoči svetovalk ženske postajajo enakopravnejše v črnogorski družbi.

V sklopu projekta se je izvedlo ozaveščevalno kampanjo o pravicah žensk, enakopravnosti spolov, uravnoteženi zastopanost obeh spolov v javnem in zasebnem življenju.

‘Črna gora ima majhno, odprto, vendar ranljivo ekonomijo z visokimi stroški upravljanja. Posledice gospodarske krize so leta 2010 najbolj prizadele javni sektor, ki je odpuščal, med odpuščenimi pa so prevladovale ženske. Zaradi izrazito tradicionalne patriarhalne družbe se ženske lahko zaposlujejo predvsem v javnem sektorju, v zasebnem sektorju pa delajo zgolj »na črno«. Tovrstna neenakost pri zaposlovanju je ustvarila ekonomsko  odvisnost žensk. Te niso enakopravno zastopane v javnem in političnem življenju, občutno višja je stopnja brezposelnih žensk, ženske nimajo enakih možnosti, so informacijsko nepismene, takih je kar 42 % odsotkov.

V občini Podgorica živi 30 % prebivalcev Črne gore, od tega je 53 % žensk ekonomsko odvisnih. Še slabše je stanje v Koniku, kjer od leta 1999 živijo Romkinje, ki so begunke s Kosova, in imajo veliko otrok. Posledično to poglablja vsesplošno revščino pri pripadnikih obeh spolov.’ (Vir: SLOGA)

Za vzpostavitev pravične in enakopravne družbe in preprečevanja revščine je za steber sprememb nujno opolnomočiti ženske v črnogorski družbi, ki bodo nosilke pozitivnih družbenih sprememb.

 

Ženske Črna gora

Prispevajte sredstva za ta projekt

Za nakup šolskih potrebščin, organiziranje in sofinanciranje aktivnih vikendov v naravi ter delavnic za otroke in mladostnike, podpora otrokom in družinam v stiski.

IBAN: SI56 0284 3026 3945 619
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 2022
Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15 1000 Ljubljana
Namen: NSSO 2022
Koda namena: CHAR

Partnerji

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-1apz7′]

[av_heading heading=’Opolnomočenje žensk; predpogoj za uspešno in zdravo družbo’ tag=’h2′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” padding=’10’ color=” custom_font=” custom_class=” id=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k1z4sndl’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”]
Projekt ‘Ženske kot nosilke pozitivnih družbenih sprememb v Črni Gori’ smo v sodelovanju z ADRA Črna gora izvajali zadnje 3 leta. Vsa zahvala za finančna sredstva gre seveda Ministrstvu za zunanje zadeve, brez katerega to sploh nebi bilo mogoče!

Ker je v Črni gori položaj žensk še posebej težek, smo zanje odprli središče, kjer potekajo različne dejavnosti (ozaveščanje o človekovih pravicah,aktivnosti ekonomskega opolnomočenja preko tečajev tujih jezikov, delavnicah ročnih spretnosti, kampanje o pravicah …) Z njihovo pomočjo in ob pomoči svetovalk, ženske postajajo enakopravnejše v črnogorski družbi.

V zadnjih treh letih se je tako predvsem v Podgorici in kampu Konik izvajalo številne praktične delavnice. Skupaj je usluge na projektu koristilo več kot 1000 uporabnic pa tudi uporabnikov. Obiskovali so tečaje šivanja, informacijskega opismenjevanja(IT) in angleškega jezika. Izvedeno je bilo 9 sklopov tečaja šivanja (med 15 in 30 ur na cikel), 6 sklopov tečajev angleškega jezika (15ur), 6 sklopov tečajev IT (15ur).

Obiskovalke so imele tudi možnost individualnega svetovanja dnevno med 16.00 – 20.00 uro.

Kamp Konik, ki je veljal za najdaljše delujoči kamp za begunce Rome in balkanske Egipčane, ki so leta 1999 bežali pred nasiljem na Kosovu, je leta 2018 tudi uradno prenehal delovati pod statusom begunskega kampa – 51 perostalih družin, ki so še tam živeli so preselili v novozgrajena stanovanja in zagotovili osnovne možnosti za bivanje.

Romkinjam v temu kampu so bili priskrbljeni tudi šivalni stroji in materiali za šivanje, ter 3 delavnice za razvoj čustvene inteligence in socialnih veščine.

Vse skupaj pa je bilo vloženih na tisoče in tisoče ur priprav, izvajanja in organiziranja predanih zaposlenih in prostovoljcev ADRA Slovenija in ADRA Črna Gora.

V torek, 15.10.2019, se je na zaključni konferenci kot zadnjem dogodku tega projekta zbralo kar nekaj pomembnih oseb.

Dogodka so se udeležili vsi predavatelji in inštruktorji tečajev ter več upravičencev. Ena od njih je bila Mirjana, ki je sicer invalidka. Povedala je, da ji je tečaj pomagal izpopolniti svoje šiviljske sposobnosti in na koncu začeti lastno podjetje. Zdaj že šiva doma in zaračunanava za svoje storitev.

Prisoten je bil tudi Vladimir Rajčić, vodja predsedstva za gospodarsko sodelovanje in podporo poslovnim skupnostim v glavnem mestu Podgorica, s katerim smo se pogovarjali o razvoju prihodnjih načrtov novega predloga projekta. Vztrajalo je obojestransko zanimanje za nadaljevanje sodelovanja in konkretne dejavnosti novega projekta, zaradi česar smo se že zmenili za sestanek, da se dogovorimo o konkretnih aktivnostih za nov potencialni projekt.

Prisotna je bila tudi konzulka slovenskega Veleposlaništvo Podgorica, gospa Stanka Štrukelj, ki je poslušala predstavitve vseh predavateljev in inštruktorjev, pa tudi upravičencev projekta in izrazila pozitivno mnenje glede razširitve takega projekta.

Poleg tega je bilo prisotnih več predstavnikov najvplivnejših organizacij civilne družbe: Zid ADP, Forum MNE, CRNVO, katerih dejavnosti sovpadajo z našimi, vse z namenom izboljšanja socialne politike in priložnosti v Črni gori.

Vsi predavatelji in inštruktorji so delili svoje izkušnje in govorili o rezultatih, doseženih s projektom ter tako predstavili preteklo delo ostalim prisotnim gostom.

Namen tega projekta je bil s podjetniškimi pobudami prispevati k opolnomočenju žensk v Črni gori, k boljšemu poznavanju njihovih pravic, socialni vključenosti, zaposlovanju in samozaposlitvi ter ozaveščanju ranljivih skupin družbe o njihovih pravicah in ohranjanju zdravja kot predpostavki za razvoj zdrave družbe in spodbujati njihovo aktivno vključevanje v oblikovanje socialne politike. Posebna pozornost na projektu je bila namenjena mladim ženskam, dolgotrajno brezposelnim, ženskam nad 40 let, ženskam iz romske populacije, samohranilkam in drugim ranljivim kategorijam.

V naprej je načrtovano nadaljevanje in nadgradnja tega dokončanega projekta v okviru katerega sta za sodelovanje predvideni dve občini iz severne regije Črne gore. Veselimo se novih priložnosti in možnosti za pomoč tistim, ki to najbolj potrebujejo.

Hvala posebaj direktorju ADRA Črna Gora, Draganu Jeliču in programski vodji Suzani Stijović za partnerstvo za boljši jutri vsaj 1000 oseb, ki so dobile priložnost za udeležbo.

Vi kot donator pa lahko napišete svojo zgodbo z nami in podprete projekte kot je ta tako, da postanete naš mesečni darovalec s klikom TUKAJ! Označite, da želite darovati mesečno in napišite poljubni znesek ter izberite program. Predlagamo, da izberete zavihek ‘Razvoj novih programov’! Vsa vaša sredstva bodo vsekakor dosegla ljudi in mesto, kjer je to najbolj potrebno.

Hvala ker nam pomagate, da še naprej izkazujemo #sočutje, kažemo #pravičnost in širimo #ljubezen vsem, vedno in povsod!
[/av_textblock]

[av_masonry_gallery ids=’848,830,838,837,836,835,834,833,829,827,826,825′ items=’10’ columns=’flexible’ paginate=’pagination’ size=’fixed masonry’ orientation=” gap=’large’ overlay_fx=’active’ animation=’active’ container_links=’active’ caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’ color=” custom_bg=” av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” id=” custom_class=” av_uid=’av-jtgy8xg1′]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-b1xhv’]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-jtgy9ivj’ admin_preview_bg=”]

[/av_one_full]

Leave a Reply