Utrinki in uspehi – ADRIN TEDEN 2023

V tednu, od sobote 17. junij do sobote 24. junij, smo obeleževali že drugi teden prostovoljstva, dobrodelnosti, strpnosti in srčnosti imenovan ADRIN TEDEN. Veseli smo, da smo tudi v Društvu ADRA aktivno sodelovali na kar dveh praznovanjih, vodili spletno kampanjo, ponujali posebno izkušnjo virtualne galerije in še več. Ob praznovanju Svetovnega dneva beguncev so se na raznolikih lokacijah po Sloveniji odvijala raznovrstna obeleževanja in druženja, katerih namen je bil ozaveščanje o pomembnosti etnične inkluzivnosti, prostovoljskih dejavnosti, dobrodelnih akcij in drugih aktivnosti katerih cilj je nudenje pomoči ranljivim skupinam ter drugim pomoči potrebnim posameznikom.

Teden smo otvorili z ADRINO SOBOTO, 17.junija, kjer smo na glasbenem dobrodelnem koncertu skupaj z Krščansko adventistično cerkvijo zbrali kar 1000 eur za projekt Solidarnosti, kjer paketi solidarnosti in vavčarji omogočajo nakup zdravih živilskih izdelkov, higienskih pripomočkov ter drugih potrebščin.

V torek, 20.6., smo skupaj z Uradom za oskrbo in integracijo beguncev Svetovni dan beguncev praznovali v Azilnem domu na Viču. Dan smo si obarvali z raznolikimi športnimi in glasbenimi aktivnostmi, ustvarjali pisane majice ter spletali zapestnice in prijateljstva. Ob druženju so se nam pridružili številni prostovoljci, člani društva Medkulturni Dialog ter člani Latinskega Društva. Obiskati pa sta nas prišla tudi dr. Jure Gombač iz ZRC SAZU in predstavnica Slovenije na regionalnem predstavništvu UNHCR za Srednjo Evropo Romana Zidar.

V sredo, 21.6., smo Svetovni dan nadaljnje praznovali v namestitvenem centru Debeli rtič. Naše sodelovanje z Uradom na Debelem rtiču se je bolj intenzivno začelo 16 mesecev nazaj, ko smo ob začetku konflikta v Ukrajini priskrbeli številne materialne donacije, izvajali redno psiho-socialno pomoč za družine in otroke, ki traja še danes. V tem tednu smo imeli priložnost ponovnega druženja ter snidenja s številnimi ukrajinskimi prebivalci centra. Izjemno ponosni smo na njihov napredek, delo in integracijo. Svetovni dan smo obeležili s prireditvijo, ki so jo pripravili prebivalci centra in njihovi otroci, kjer so sodelujoči pokazali njihov napredek pri osvajanju slovenskega jezika.

Vzporedno z dogodki v Azilnem domu na Viču in namestitvenem centru Debeli rtič, pa je na naših socialnih platformah potekala spletna kampanja, ki je predstavila tako naše aktivne prostovoljce in podpornike, kot tudi spodbudila naše sledilce k človekoljubnosti in dobrim delom. Naše delo nebi bilo mogoče brez prostovoljske pomoči – hvala vam!

Ob enem pa so bila preko virtualne galerije na voljo za nakup, tudi umetniška dela ukrajinskih begunk. Do katerih še danes lahko dostopate na povezavi ali jih kupite na povezavi. Dobiček od nakupa del bomo namenili ukrajinskim begunkam, ki trenutno ustvarjajo v Sloveniji.

V spominu nam bosta med drugim ostala odziva uporabnika in ukrajinske starejše uporabnice. Ob slikanju na majico je uporabnik povedal: »To je oblak na nebu. Svoboden je. Predstavlja mene, predstavlja mojo svobodo.«, uporabnica pa iz Debelega rtiča pa nam je zaupala: »Izjemno smo hvaležni Sloveniji, da se nas sprejeli. Tukaj se počutimo varne in sprejete, zelo radi se učimo slovensko in tudi mnogi od nas hodijo v službo.«

Velika zahvala gre vsem sodelujočim, prostovoljcem, našim podpornikom in donatorjem, ki nas podpirate in nam omogočate delovati dobrodelno. Posebna zahvala gre vodji sektorja Tini Kotar za koordinacijo dogodkov, pomoč in vse spodbude pri našem delu ter Romani Zidar iz UNHCR za finančno podporo za izvedbo dogodkov v namestitvenih centrih.

ADRA Slovenija je odvisna od finančnih donacij, ki nam jih namenite in tako lahko skupaj pomagamo še naprej. Podprete nas lahko na sledeče načine:
Skupaj z vami pa si želimo, da se naše in vaše delo še naprej krepi.

Naše humanitarno delo lahko podprete na sledeče načine:

  1. Lahko prispevate izjemno pomemben finančni dar tak denar neposredno nakažete na TRR društva ali preko platforme PayPal.
  2. Znance, sorodnike in prijatelje lahko povabite, da izpolnijo Zahtevek za dodelitev 1% dohodnine, ki bi ga sicer zadržala država, vendar ga z izpolnitvijo obrazca lahko namenijo za dober namen in podporo našemu društvu ADRA Slovenija. Več informacij TUKAJ.

.

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …

Draga skupnost in prostovoljci, Zaposleni društva ADRA Slovenija izražamo iskreno zahvalo vsakemu posamezniku, ki je stopil v ospredje …

ZAČETEK AKTIVNOSTI PROJEKTA BODE+ Sporočamo, da je odprta ‘INFO-PISARNA’ za osebe z migrantskim ozadjem.  Projekt Brez ovir do …

V preteklem mesecu smo z velikim veseljem in ponosom organizirali kar dva medkulturna dogodka, ki sta združila ljubitelje …