Usklajevanje pomoči z vladnim in nevladnim sektorjem

KOORDINACIJA ZA RAZDELJEVANJE FINANČNE POMOČI

Pomembno je vedeti, da strokovne nevladne organizacije potrebujemo natančno usklajeno in pravično razdeliti pomoč najbolj ranljivim skupinam, ki so jih prizadele nedavne poplave. Potrebe so velike, vendar je tudi nujna prioriteta pomoč, ki ni pristranska, se ne podvaja in sledi standardom humanitarnega odziva.

V preteklih tednih smo se udeležili več srečanj s predstavniki kabineta predsednika vlade, kjer smo prišli veliko bližje uskladiti razdeljevanja preostale pomoči na terenu. Včeraj, 27.9. smo bili povabljeni tudi na koordinacijski sestanek s predsednico države, dr. Nataša Pirc Musar. Na srečanju smo skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami ter Radio 1 izpostavili nekatere rešitve in pogoje, da se pomoč na poplavljena območja lahko razdeli transparentno, pravično in usklajeno.

ADRA kot mednarodna mreža humanitarnih organizacij, ki pomaga v 120-ih državah po svetu in je v Sloveniji v letu 2016 prejela tudi Bronasto priznanje Civilne zaščite pri odzivu na krizo zaradi migracij, verjame v visoko strokoven odziv, ki sledi mednarodnim humanitarnim standardom pomoči ob krizah.

Is strani ADRA Slovenija smo med drugimi predlagali:

– Preventivne ukrepe za mitigacijo posledic tudi v prihodnje, saj bo ekstremnih vremenskih pojavov vse več. Predlagamo oblikovanje medsektorske skupine z vladnimi in nevladnimi deležniki, ki zagotavlja redna srečanja na nacionalnem in lokalnem nivoju v namen načrtovanja, usklajevanja za različne vrste katastrof.

– V prihodnje bo potrebno zagotoviti enotno bazo podatkov prejemnikov pomoči v namen preprečevanja podvajanja pomoči, kar je mogoče zagotoviti ali s krovnim zakonom za odziv, nudenje in prejemanje pomoči ali pa tudi s takojšnjim sporazumom tako med vladnimi kot nevladnimi deležniki.

– Pomembno je razmisliti o ukrepih, ki privatnemu sektorju omogočajo lažjo pomoč lastnim zaposlenim v času kriznih razmer.

Izražamo tudi pohvale nevladnim organizacijam za izjemen posluh, partnerski odnos in pripravljenost za sodelovanje:
Rdeči Križ Slovenije
Slovenska filantropija
Slovenska karitas
Zpm Moste Polje
Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS

Več o našem preteklem odzivu in pomoči, ki se trenutno pripravlja lahko preberete na www.ADRA.si/poplave-2023, obenem iskrena hvala za vašo podporo odzivu na terenu.

Članek o obisku pir predsednici države, dr. Nataša Pirc Musar https://www.predsednica-slo.si/sl/objave/skupaj-za-ucinkovito-pomoc-prizadetim-prebivalcem/

Ljubljana, predsedniska palaca.
Sprejem predstavnikov humanitarnih organizacij pri predsednici republike Natasi Pirc Musar.

 

Dobro duševno zdravje lahko laično razumemo kot stanje dobrega počutja, ki nam omogoča, da se uspešno spopademo z …

25. septembra 2015 so države članice Združenih narodov sprejele Agendo 2030 za trajnostni razvoj. Ta vsebuje tudi 17 …

Program NSSO (Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki) je eden izmed temeljnjih programov, ki ga pri ADRA Slovenija dolgoletno …

Zdi se, kot da vsem srce parajočim zgodbam ob nedavnih neurjih in poplavah, ki so prizadele 86 % …