SLOVENSKO-TURŠKO POVEZOVANJE


Humanitarno društvo ADRA Slovenija se že nekaj časa povezuje s člani društva Medkulturni dialog (MKD), katerega predstavniki prihajajo iz Tručije.
Naše sodelovanje se je bolj organizirano začelo letos ob dogodkih za 8.marec – Dan žensk. Člani, prostovoljci in uporabniki obeh društev smo začeli sodelovanje predvsem na podlagi aktivnosti, ki jih ADRA izvaja pod okriljem projekta Povezani na daljavo (Together in Distance – TID)  in t.i. ženskega kluba, ki se zavzema za zmanjšanje neenakosti (SDG 10) za ženske, še posebaj v času COVID-19.

.

S pomočjo dobrosrčnih prostovoljcev se s turškim priseljencem sodeluje pri učenju slovenskega jezika in integraciji. V ta namen tedensko potekajo lekcije za jezik, ki so usmerjene predvsem v spodbujanje govora. Ob bolj ugodnih ukrepih za omejitev širjenja COVID-19 smo skupaj organizirali tudi kuharske delavnice in druženje ob glasbi.

.

Kuhanje, druženje in pogovor v slovenščini je potekal s sodelovanjem etno glasbene skupine Vroči orkestrion, pod strokovnim vodstvom vsestransko nadarjene prostovoljke društva ADRA – Eve Jurgec. Na prvem srečanju smo poslušali in kuhali ‘po turško’. Predstavniki društva MKD so pokazali in pripravili slastne tradicionalne turške jedi, pretežno na osnovi rastlinskih živil. Drugi dogodek smo nadgradili s sodelovanjem glasbene skupine, prostovoljci društva ADRA pa so pripravili tradicionalne slovenske jedi, kot so potica, gibanica, briške frtalije in še kaj.

.

Iskreno se zahvaljujemo vsem članom in prostovoljcem društva Medkulturni dialog in skupine Vroči orkestrion, za odlično sodelovanje, okusno hrano in dobro družbo.

.

ZBIRAMO PRIJAVE ZA SODELOVANJU PRI PROJEKTU BODE – Brez ovir do enakosti Vas zanima kaj je zagovorništvo, kako …

Prostovoljska pomoč

Objava iz dne: 16.5.2022 ZABAVA ZA VSE – Bila je čudovita nedelja . Delavnice psiho-socialne podpore za družine, …

ADRA Slovenija začenja z izvajanjem aktivnosti iz projekta Brez ovir do enakosti (BODE) skupaj z društvom Medkulturni dialog …

Z največjim veseljem in zadovoljstvom vam sporočamo, da je Fardosina družina iz Somalije končno združena. Kot je bilo …