PROJEKT MLADI ZA MLADE – IZOBRAŽEVANJE V KRIZAH


Projekt Mladi za mlade – izobraževanje v času kriz naslavlja problematiko dostopa do kakovostnega izobraževanja v času izrednih razmer in v dolgotrajnih krizah. Projekt je sofinanciran s strani Platforme SLOGA v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanje EU 2020-2022«. Cilj projekta je povečati ozaveščenost mladih kot tudi splošne javnosti o problematiki. Skozi projekt želimo ozavestiti in opolnomočiti mlade za aktivnost vlogo v sektorju izobraževanja, ki je ključen za razvoj sedanjih in prihodnjih generacij. Dostop do izobraževanja v času izrednih razmer in v dolgotrajnih krizah, je še vedno v ozadju humanitarnega dela in pomoči. Pandemija COVID-19 je le še nastavila ogledalo kako pomemben je dostop do kakovostnega izobraževanja.

Izredne razmere otrokom ne prizanašajo. Otroci v takšnih razmerah izgubijo družino, dom, dostop do varne pitne vode, zdravstvene oskrbe tudi hrane. Brez dostopa do izobraževanja tvegajo tudi izgubo prihodnosti. V letu 2019, je bilo približno 127 milijonov osnovnošolskih in srednješolskih otrok ter mladostnikov, ki živijo v izrednih razmerah, izključenih iz procesov izobraževanja. To je bilo pred pandemijo COVID-19. Pandemija je dostop do izobrazbe še znatno poslabšala in sprožila svetovno krizo v izobraževanju. Po podatkih Sklada za Združenih narodov za otroke (UNICEF) naj bi zaradi COVID-19 šolanje opustilo še 24 milijonov otrok. Izobraževanje je ključnega pomena za prihodnost in razvoj polnega potenciala otrok. Otroke opremi s spretnostmi, jim zagotovi zaščito ter povrne občutek normalnosti in varnosti. Kljub temu je izobraževanje eden najbolj kronično podhranjenih sektorjev v času kriznih razmer, saj mu namenjamo le 3% globalne humanitarne pomoči. Ozaveščanje in prizadevanje za dostop do kakovostne izobrazbe v času izrednih razmer je ključnega pomena tudi za doseganje Agende 2030.

.

Odgovore na problematiko in za doseganje cilja in rezultatov projekta bomo iskali skozi spletno kampanjo, prispevkov strokovnjakov iz področja, delavnic za mlade ter videov.

.

Če želite o problematiki izvedeti več, sodelovati in slediti razvoju projekta vas vabimo, da prebrskate spletno stran – adra.si/izobrazevanje-v-krizah ali sledite dogodkom na družbenih omrežij našega društva.

.

#IzobrazevanjeVKrizah #CTR4 #SDG4 #IzobrazbaZaVse

ZBIRAMO PRIJAVE ZA SODELOVANJU PRI PROJEKTU BODE – Brez ovir do enakosti Vas zanima kaj je zagovorništvo, kako …

Prostovoljska pomoč

Objava iz dne: 16.5.2022 ZABAVA ZA VSE – Bila je čudovita nedelja . Delavnice psiho-socialne podpore za družine, …

ADRA Slovenija začenja z izvajanjem aktivnosti iz projekta Brez ovir do enakosti (BODE) skupaj z društvom Medkulturni dialog …

Z največjim veseljem in zadovoljstvom vam sporočamo, da je Fardosina družina iz Somalije končno združena. Kot je bilo …