ADRA Slovenija začenja z izvajanjem aktivnosti iz projekta Brez ovir do enakosti (BODE) skupaj z društvom Medkulturni dialog

Raziskava potreb, ki sta jo društvi Medkulturni dialog (MKD) in ADRA Slovenija izvedla med skupinami migrantov in beguncev v Sloveniji, je pokazala na težave na področju usposobljenosti za zagovarjanje lastnih pravic. S projektom ‘Brez ovir do enakosti’ bodo begunci in migranti postali usposobljeni zagovorniki svojih pravic in enake obravnave.

Migranti in begunci so deležni neenake obravnave in se soočajo s socialno nepravičnostjo, stigmatizacijo in diskriminacijo, nimajo pa dovolj znanja, da bi se temu ustrezno zoperstavili. Temu botruje slabo znanje jezika in slabo poznavanje svojih pravic, strokovne terminologije in medijskih orodij, kot so spletne strani, družabna omrežja ter radio programi.

V Sloveniji na področju usposabljanja migrantov in beguncev za zagovorništvo v preteklosti ni bilo izvedenih veliko načrtno strukturiranih aktivnosti oz. projektov. Poleg tega je v Zakonu o tujcih (ZTuj-2F) prišlo do dopolnitev in sprememb, ki lahko v nekaterih primerih pomenijo večjo ranljivost za posameznike, še posebej na področju vključitve v formalno izobraževanje, usposabljanja in postopke za zaposlovanje.

V projekt bodo vključeni migranti in begunci, prostovoljci društev ADRA Slovenija, društva Medkulturni dialog in drugi člani NVO, ki se želijo usposobiti na področju izvajanja zagovorniških aktivnosti, še posebej za področje vstopa na trg zaposlitve in socialne vključenosti v družbo na splošno. Izvedli bomo praktične delavnice o tem, kaj je zagovorništvo in kako potekajo zagovorniške kampanje ter katera medijska in druga orodja lahko uporabijo, da bi dosegli svoje cilje. Ponudili jim bomo učenje jezika s posebnim poudarkom na terminologiji, pomembni za zagovorništvo, posvetili pa se bomo tudi najpogostejšim napakam pri uporabi slovenskega jezika.

Pripravili bomo tudi delavnico, na kateri bomo predstavili Zakon o tujcih, in preprosto brošuro z osnovnimi informacijami za razumevanje sprememb in dopolnitev zakona. Posebno pozornost bomo posvetili točkam, ki urejajo pogoje glede sredstev za preživljanje, znanje jezika ipd.

S sodelovanjem pri praktični izvedbi zagovorniških kampanj bodo udeleženci pridobili znanje za izvajanje takšnih in podobnih kampanj tudi dolgoročno, svoje znanje pa bodo lahko delili tudi s svojimi kolegi.

Z VAMI DELIMO TUDI OSEBNE ZGODBE MIGRANTOV POD NASLOVOM

NOVI OBRAZI SLOVENIJE

 


???Vabljeni ste na medkulturni koncert, ki bo v živo potekal v ponedeljek 7.11. ob 17.30 v prostorih ZRC SAZU – Atrij (Novi trg 2, Ljubljana) – Vstop prost.?
.
Tokrat bodo v okviru projekta Brez ovir do enakosti (BODE) nastopale glasbene skupine iz različnih držav (Turčija, Ukrajina, Slovenija, Latinska Amerika) in kulturnim ozadjem za namen ozaveščanja na področju enake obravnave, integracije, socialne vključenosti in zagovorništva. Z medkulturnim dogodkom želimo pokazati, kako se lahko glasbo in umetnost uporabi v namen zagovorništva.
.
Tako bomo ob prijetnem vzdušju spoznali tudi nekaj praktičnih načinov, kako opolnomočiti osebe z migrantskim ozadjem ter spregovorili o preteklih aktivnostih iz projekta BODE.
.
Vstop je prost – zaželena je registracija na tem obrazcu: https://forms.office.com/r/5Rm2dFbitU
.
Hvala že v naprej za vašo udeležbo in sodelovanje pri ustvarjanju lepše, bolj strpne in pravične družbe v Sloveniji.
Projekt BODE/Brez ovir do enakosti (Marec 2022 – November 2022) financira Active Citizens Fund v Sloveniji, podprt iz strani Norway Granta iz držav Norveške, Islandije in Lihtenštajna.
.

Projekt izvajamo v partnerskim sodelovanjem društva Medkulturni dialog – ogled njihove strani in prispevka o projektu BODE je TUKAJ.

Projekt financira Active Citizens Fund (ACF)