ADRA POMOČ ŽRTVAM KONFLIKTA V GAZI

IZJAVA ZA JAVNOST – ADRA POMOČ ŽRTVAM OBOROŽENEGA KONFLIKTA V GAZI

V primeru odziva in pomoči prebivalcem Gaze, je prvotno potrebno razumevanje, da ima organizacija ADRA enako kot mnogo drugih humanitarnih organizacij po celem svetu, večinoma omejen dostop do zbiranja in distribucije pomoči za žrtve konflikta v Gazi. Poleg očitnih dejavnikov tveganja, ADRA nima lastnih pisarn ne v Palestini, Izraelu ali Egiptu za podporo lokalnim prebivalcem, zato je odziv odvisen od drugih partnerjev na terenu.

Verjetno ste tudi sami brali in raziskali dejstvo, je prevoz humanitarne pomoči onemogočen, da lahko dostopa do območja znotraj Gaze.(1) Mnogo pošiljk pomoči iz vseh držav in tudi različnih organizacij, še danes stoji in propada v pristaniščih, tovornih konvojih, ipd.

Organizacija ADRA je zaradi omejitev začela zbirati sredstva za pomoč v omejeni obliki in sicer skupaj z lokalnimi partnerji, ki delujejo na območju Gaze. Izbrana partnerja, Anera in Plan International Egypt, sta šla skozi dolgotrajen postopek preverjanja in ocenjevanja tveganja. Glede na občutljivo naravo dogodkov, trenutno ADRA ne priporoča dodajanja novih partnerjev, ampak dela na tem, da se okrepi odnos z že izbranimi.

Vse humanitarne operacije so še naprej izjemno nevarne za naše partnerje na terenu v Gazi. Za vse osebje v organizaciji ADRA, je žalostno in obenem nezadovoljivo, da več informacij ni mogoče deliti ali pa jih zagotavljati dovolj hitro za vse podpornike in donatorje ADRA. Vseeno je to kompromis, ki smo ga primorani sprejeti, da lahko zagotavljamo varnost partnerskega osebja na terenu.

ADRA torej na terenu s partnerskima organizacijama zagotavlja pomoč, ki je trenutno mogoča pri vseh omejitvah. (2)

Prebivalcem Gaze, ADRA skupaj s partnerji zagotavlja sledeče:

  1. topli obroki (do zdaj zagotovljenih že več kot 28,500 obrokov),
  2. higienski paketi
  3. paketi hrane (že razdeljenih 7300 paketov).

Takoj, ko bo na voljo več informacij o ADRA odzivu na terenu skupaj z organizacijo Anero (3) ter Plan International Egypt, bomo o odzivu tudi obvestili. Na straneh organizacij lahko vidite tudi druge bolj konkretne aktivnosti, ki jih zagotavljajo kot pomoč na terenu.

 Podprite odziv ADRA v Gazi, podprete in donirate lahko na sledeče načine:

— Nakazilo na TRR

IBAN: SI56 0284 3026 3945 619
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 2024
Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija,
Njegoševa 15 1000 Ljubljana
Namen: GAZA
Koda namena: CHAR

 

— Varno in hitro lahko donirate s kreditno kartico preko PayPal platforme s povezavo:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=KWNRRAV527XHL


— Pošljite besedo LJUDJE5 na 1919 in prispevajte 5 € za odziv.

— Delite našo objavo in pomagajte, da dosežemo več ljudi z informacijo.

 

Financirana pomoč skupaj z Anera organizacijo se je že izvedla, trenutno se pripravlja poročilo o dosegu. Osebje ADRA načrtuje, da bomo delili še več informacij, ko bodo na voljo. Naša ADRA ekipa je v tesnem stiku s partnerji in dela na tem, da bi bolje delili informacije o naši pomoči.

Hvala za vašo podporo.

 

Vir informacij:

(1): https://www.hrw.org/news/2024/05/14/gaza-israelis-attacking-known-aid-worker-locations

(2): https://adra.org/adra-mobilizes-urgent-humanitarian-response-to-aid-crisis-hit-communities-in-gaza

(3): https://www.anera.org/does-aid-to-gaza-actually-reach-people-in-need