Ob obletnici invazije na Ukrajino ADRA kliče k zaustavitvi spopadov

Sporočilo za javnost: Čas, da z vseh strani prinesemo upanje in mir v uničeno deželo – ADRA KLIČE K USTAVITVI SPOPADOV!

Vodstvo in podporniki humanitarnega društva ADRA Slovenija smo bili v sredo 23.2.2023 izjemno počaščeni, da smo bili deležni programa predsednice dr. Nataše Pirc Musar v predsedniški palači. V izkaz zahvale za naše obsežno delo od začetka oboroženega konflikta v Ukrajini smo bili povabljeni na program, ki je bil namenjen izkazu podpore Ukrajini in sočutja z njenimi prebivalci. Predsednica RS je gostila osrednji dogodek ob prvi obletnici začetka ruske invazije v Ukrajini. Zbrane je nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik Andrij Taranov. RTV prispevek o nagovoru Predsednice države, dr. Pirc Musarjeve na Dnevniku in kako pomagamo po posledicah spopadov v Ukrajini tudi iz organizacije ADRA (minuta 1.03) tukaj: https://365.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174938156

.
ADRA se je že in se bo še naprej odzivala na potrebe vseh prizadetih. Še naprej jih bo podpirala s finančnimi in materialnimi sredstvi, z vključevanjem svojih zaposlenih in prostovoljcev v aktualne humanitarne aktivnosti. Ekipe ADRA trenutno zagotavljajo humanitarno podporo v Ukrajini, njenih sosednjih državah in gostiteljskih skupnostih po Evropi.
.
V preteklem letu je ADRA v Ukrajini na varno prepeljala več kot 55.000 ljudi. Prebivalcem Ukrajine smo zagotovili 16,5 milijona štruc in hlebov kruha, 412.000 litrov vode in 2,3 milijona paketov hrane. Zavetje smo priskrbeli 66.000 ljudem. Za različne intervencije smo namenili več kot 18 milijonov evrov in s tem dosegli več kot 7 milijonov prejemnikov pomoči.
.
ADRA Slovenija od začetka nudi materialno in psihosocialno podporo v Sloveniji, finančno pomoč smo namenili za ADRA Poljska in neposredno v Ukrajino poslali medicinski in sanitetni material za ranjene. Pomagamo tako ukrajinskim pribežnikom v Sloveniji in tudi drugim migrantom, ki so prizadeti zaradi povišanega vala migracij.
Poleg omenjenega smo zagotovili:
* 194 opremljenih in urejenih bivališč za priseljence v Sloveniji.
* pomoč pri več kot 12.000 zabeleženih nočitvah posameznih beguncev.
* doseženih več kot 2.500 oseb, ki so prejele vrednostni bon za prehrano/paket higienskih pripomočkov.
* več kot 420 paketov/bonov za hrano razdeljenih skupaj z Veleposlaništvom Ukrajine v Sloveniji.
* več kot 120 otrok in družin ukrajinskih beguncev je prejelo šolske potrebščine za začetek šolskega leta.
V drugi fazi smo se osredotočili predvsem na psihosocialno podporo in začeli izvajati tedenske delavnice, namenjene predvsem ženskam in otrokom. Obenem smo glede na povišane potrebe razširili našo podporo za vsem migrante in begunce, ki so v oskrbi UOIM in jim zagotovili redne tedenske PSS delavnice. Skupaj smo od marca 2022 do začetka leta 2023 zabeležili več kot 900 rednih udeležencev delavnic psihosocialne podpore.
.
Skupaj z Zavodom APIS smo organizirali dve dobrodelni razstavi z zagovorniško temo, kjer so ukrajinske umetnice pripravile lastna umetniška dela. Denar od prodaje umetniških del je bil neposredno namenjen umetnicam za njihovo življenje in delo v Sloveniji. S simboličnim nakupom nas je podprlo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve.
.
»Naše sočutje ne sme biti časovno omejeno. Ne sme biti pogojeno glede na pogostost oz. prisotnost novic o krizah v Ukrajini ali Turčiji in Siriji, katere zasledimo skozi medije. Naša moralna nuja je vključiti sočutje in prijaznost v vsakodnevno življenje in odločitve. Samo tako lahko iskreno občutimo zadovoljstvo, koristnost in pravo poslanstvo, ki ga imamo kot družbena bitja,« sporoča Katja Kotnik, predsednica humanitarnega društva ADRA Slovenija.
.
ADRA Slovenija skupaj z ADRA Evropa izraža globoko skrb in sočutje ljudem, ki so prizadeti zaradi spopada v Ukrajini. Spodbujamo k pomoči in zaščiti – tako tistih, ki so ostali v Ukrajini, kot tudi razseljenih v tujini. Pozivamo k mirnemu koncu vojne, preprečimo nadaljnje trpljenje. »Milijoni oseb so prizadeti zaradi oboroženega spopada, ki se je začel pred enim letom. Trpljenje se ne more ustaviti, če se vojna nadaljuje. Nadaljevanje konflikta pomeni dodatno izgubo življenj in visoko ogroženost prihodnih generacij. Edini način za ohranitev življenj in človeškega dostojanstva je, da dosežemo mir,« je povedal João Martins, izvršni direktor ADRA Evropa.
.
Iskrena hvala vsem podpornikom in celotni ADRA mreži, da smo lahko skupaj ponovno narisali nasmehe na obraze mnogih beguncev, ki so prizadeti zaradi oboroženega konflikta v Ukrajini. ADRA kot mreža poziva k miru, srčnosti in sočutju.

“Nasmehe rišete na obraz, dobri ljudje ste. Hvala vam.” Tako je prejšnji petek mladi Maročan izrazil svojo hvaležnost …

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …

Draga skupnost in prostovoljci, Zaposleni društva ADRA Slovenija izražamo iskreno zahvalo vsakemu posamezniku, ki je stopil v ospredje …

ZAČETEK AKTIVNOSTI PROJEKTA BODE+ Sporočamo, da je odprta ‘INFO-PISARNA’ za osebe z migrantskim ozadjem.  Projekt Brez ovir do …