Novice iz terena – razmišljati moramo dolgoročno

Mednarodna pomoč na poti v Slovenijo – na terenu pa so tudi že izjemno pohvalili naše dosedanje delo 

ADRA se od samega začetka ažurno odziva na posledice katastrofe v Sloveniji. Na terenu smo v sodelovanju s gasilci in civilno zaščito dinamično in organizirano pomagali številnim prebivalcem.
.
Samo v Komendi smo odpeljali 4 avto prikolice in 9 manjših tovornjakov – škoda je res neopisljiva. Vodja reševalne službe v Komendi, ga. Mojca ter gasilci so pohvalili naše delo, izjemno smo bili veseli označbe, da smo: ‘Najboljša in najbolj zorganizirana ekipa na terenu, ki je z nami pomagala do zdaj.’ Hvala predvsem našim prostovoljcem in vsem vam donatorjem, ki ste nam pomagali pomagati, da nakupimo tudi vodo, hrano, pripeljemo dehidratorje na teren in se odzivamo hitro in kvalitetno.

Medtem, ko smo nudili psihosocialno podporo je uporabnik Janez na terenu povedal: ”Začelo je deževati in v 20-ih min je voda narasla, v kleti smo imeli tako 2 m visoko vodo. Potok je šel iz struge in usekala je podtalnica. Vi ste prišli tudi prvi, ki ste nam pomagali.”

Vseskozi pri svojem delu upoštevamo navodila ADRA Evropa iz Bruslja, na teren pa že prihaja mednarodna ADRA pomoč predvidoma iz Nemčije, Slovaške, Madžarske, predvsem hvala ažurni ekipi ADRA Hrvaška za tehnično podporo, ki je že prispela v Slovenijo. V naslednjem tednu bomo iz mrežnega odziva dobili veliko količino tehnične opreme za sušenje in čiščenje prostorov, mobilno pisarno na terenu in podobno.

Prostovoljec Dejan, ki z društvom ADRA pomaga več kot 10 let, je povedal: ”Izkusili smo težke razmere na terenu, čeprav smo delali težko, smo to počeli z veseljem in v pozitivnem vzdušju. Ljudem smo tudi pomagali, da se situacija ne glede na to, kako je težka, malo sprosti.”

ADRA Slovenija se zahvaljuje vsem današnjim prostovoljcem, ki pomagajo na terenu. Na podlagi izkušenj ugotavljamo pomembnost organiziranega dela in spoštovanja navodil koordinatorjev ekip, saj le na ta način zagotavljamo varnost pri delu in učinkovito pomoč. Vse, ki ste pripravljeni odgovorno pristopati k delu in spoštovati koordinatorje ADRA Slovenija, vabimo k nadaljnemu sodelovanju. Za lažjo organizacijo in koordinacijo nadaljnih delovnih skupin se vpišite na povezavo: https://forms.office.com/e/dp8xqDYpcb

Kako lahko pomagate ZDAJ? 
1. Pošljite SMS s ključno besedo LJUDJE5 na 1919.
2. Nakažite sredstva na račun TRR:
IBAN: SI56 0284 3026 3945 425
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 2023
Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15 1000 Ljubljana
Namen: NEURJE 2023
Koda namena: CHAR
3. Nakažite sredstva prek Paypal: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=3RJJ3E2KBVNG4

POMAGAJMO DANES, AMPAK RAZMIŠLJAJMO O JUTRI!
Na terenu trenutno natančno upoštevamo navodila gasilcev in civilne zaščite. Neorganizirano ne odhajajte na teren! Prebivalcem pomagajo vse razpoložljive sile. Najbolj pomembno je, da ljudje poskrbimo za svojo varnost, spremljamo opozorila pristojnih služb in če se le da, ostanemo na varnem.

Razmišljati začnite, kako boste lahko dolgoročno prispevali k odzivu, ko se panika in novice v javnosti pomirijo, ljudje pa bodo še vedno potrebovali pomoč.

V trenutkih ob poplavah ali drugih katastrofah se naša naravna nagnjenost k solidarnosti in pomoči najbolj izrazi. Vendar pa je ključno, da se osredotočimo tudi na dolgoročno pomoč prizadetim. Čeprav je v času krize panika razumljiva in neposredna pomoč nujna, je treba upoštevati, da poplave pustijo za seboj dolgotrajne posledice, ki zahtevajo trajno prizadevanje.

Pomembno je vzpostaviti mentaliteto ter strukture in načrte za obnovo ter ponovno vzpostavitev prizadetih oseb in skupnosti. Statistični podatki kažejo, da se poplave pojavljajo vse pogosteje. Zato je ključno, da že vnaprej razmišljamo o dolgoročnih rešitvah, ki bodo omogočile hitrejše okrevanje in zmanjšale vpliv morebitnih prihodnjih poplav. Pomagajmo tudi zdaj, vendar razmišljajmo v naprej.

V teh trenutkih, ko se soočamo s posledicami poplav, je ključno priznati pomembno vlogo, ki jo imajo nevladne organizacije (NVO) ter usklajeno sodelovanje. Nevladne organizacije pogosto zagotavljajmo hitro in prilagodljivo pomoč, ki lahko napolni vrzeli med trenutno krizo in dolgoročnimi obnovitvenimi prizadevanji. Naša sposobnost, da se osredotočijo na specifične potrebe prizadetih skupnosti ter mobilizirajo prostovoljce in vire, je neprecenljiva. Vendar moramo tukaj postopati izjemno odgovorno in skladno z navodilom nacionalnega koordinatorja kriznega odziva.

Usklajeno sodelovanje med različnimi akterji, kot so vlade, lokalne oblasti, nevladne organizacije, humanitarne agencije in podjetja, ključnega pomena za uspešno obvladovanje posledic poplav. Z vzpostavitvijo koordinacijskih mehanizmov lahko različni akterji delujejo sinhronizirano, izmenjujejo informacije, viri in strokovno znanje ter usmerjajo prizadevanja tja, kjer so najbolj potrebna. Sodelovanje na usklajen način omogoča bolj učinkovito izvajanje obnovitvenih in preventivnih ukrepov, kar pomaga prizadetim skupnostim pri dolgoročnem okrevanju in pripravljenosti na morebitne prihodnje izzive.

Vse te dejavnosti, ki vključujejo nevladne organizacije in usklajeno sodelovanje, igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju celovitega odziva na poplave in pri gradnji odpornih skupnosti, ki lahko bolje prenašajo in obvladujejo naravne katastrofe. V končnem pa je ključnega pomena to, da vsi skupaj na vseh ravneh že ta trenutek zamišljamo tudi dolgoročno.
Na koncu še iskrena zahvala vsem našim donatorjem, prostovoljcem in tudi državnim organom, ki tako ažurno in uspešno rešujejo nastalo krizo.

Vse uradne aktualne vladne informacije in navodila: www.gov.si/poplave
🙏Za informacije o stanju na terenu se obrnite na lokalno skupnost.
🙏Številka za klic v sili 112 je namenjena le najnujnejšim primerom, ko sta ogrožena življenje in premoženje.
🙏Sledite navodilom pristojnih služb.
🙏 Če vam svetujejo evakuacijo, to storite takoj, s sabo vzemite le najnujnejše predmete.
🙏 NE kličite nujnih linij, če ni nujno potrebno
🙏Pripravite se na morebitne poplave tudi sami.
🙏Poskrbite, da so nanje pripravljeni vaši starejši sosedje.
🙏 NE izvajajte samostojnih akcij. Če želite fizično pomagati, imate na voljo čoln, prenočišče, zatočišče za živali, se javite lokalni civilni zaščiti in/ali gasilcem.
🙏 Ker je marsikje moten signal in vam ne vzpostavi klica – pošljite sms, da javite svojcem, da ste ok.

Vaša pomoč bo pripomogla, da bomo lažje popravili nastalo škodo in omogočili, da ljudje ponovno zaživijo.
Hvala, da nam pomagate pomagati in udejanjati naše geslo Sočutje. Pravičnost. Ljubezen.

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …

Draga skupnost in prostovoljci, Zaposleni društva ADRA Slovenija izražamo iskreno zahvalo vsakemu posamezniku, ki je stopil v ospredje …

ZAČETEK AKTIVNOSTI PROJEKTA BODE+ Sporočamo, da je odprta ‘INFO-PISARNA’ za osebe z migrantskim ozadjem.  Projekt Brez ovir do …

V preteklem mesecu smo z velikim veseljem in ponosom organizirali kar dva medkulturna dogodka, ki sta združila ljubitelje …