ADRA DODELILA NAGRADO SLOVENSKIM STEZOSLEDCEM


V namen ozaveščanja o migrantski problematiki ADRA v sodelovanju z Adventistično cerkvijo po celem svetu izvaja različne aktivnosti zagovorništva za spodbujanje zmanjšanja neenakosti. Regionalna pisarna ADRA Evropa, Trans-Evropska divizija in Inter-Evropska divizija adventistične cerkve je v okviru svetovnega dneva beguncev, ki jega beležimo 20. junija, organizirala t.i. umetniški natečaj z naslovom ‘HEAR ME. SEE ME. WALK WITH ME.’

.

Po svetu je več kot 80 milijonov oseb, ki so morale pobegniti pred spopadi in preganjanjem. Mladi so tokrat dobili priložnost, da s svojo ustvarjalnostjo podprejo dober namen in pokažejo podporo osebam, ki so morale zapustiti svoje države. Sodelovale so lahko družine, otroci in mladostniki od 5. do 25. let starosti razvrščeni v 4. kategorije.

.

Teme, na katere so posamezniki lahko ustvarjali so bile:

– VSI DOBRODOŠLI! Vsi smo lahko deležni prijaznosti, sočutja in ljubezni. Moramo biti prijazni in sočutni drug do drugega in sprejeti nove ljudi medse.

– VSAK OTROK V ŠOLI! Vsak begunski otrok bi moral dobiti pravico do kvalitetne izobrazbe.

– VSI NA VARNEM! Vsak begunski otrok mora imeti izbiro, da je lahko varen pred virusom.

.

Na natečaj se je prijavila tudi skupina društva Stezosledcev iz Maribora, ki je želela pokazati svojo podporo z risanjem. Narisali so slike različnih obrazov, ki predstavljajo posameznike drugačne rase, kulture, etničnega ozadja. V svojih izdelkih so vključili in povezali vse tri iztočne teme.

.

Marko Virtič, vodja društva Stezosledcev v Sloveniji, je na vprašanje, kaj je bil njihov glavni vzrok in povod, da so se vključili v ta natečaj povedal: ”Otroci se učijo na različne načine, za njih je to zabava. Učijo se skozi igro ali skozi ustvarjanje. Ob tem ne čutijo nobenega pritiska, da se morajo o nečem učiti na silo. Odrasli, starši in vodniki v društvu pa se zavedamo, da ne smemo zamuditi niti ene priložnosti, ko pride do pomembnih tem. Na umetniškem natečaju je zraven dodatna pomembna dimenzija. Šola je za mnoge privilegij, marsikje otroci tega nimajo. V naši skupini se dobro zavedamo, da moramo svoje otroke poučiti o pomembnosti teh tem in obenem tudi, da smo ustvarjeni drugačni, različni in tako je najboljše in najlepše.”

.

S temi zaključnimi besedami vas spodbujamo, da tudi vi izkoristite priložnosti, ki jih imate kot družine ali posamezniki za učenje otrok o takih in drugih pomembnih temah.

.

#EveryChildEverywhereInSchool

ZBIRAMO PRIJAVE ZA SODELOVANJU PRI PROJEKTU BODE – Brez ovir do enakosti Vas zanima kaj je zagovorništvo, kako …

Prostovoljska pomoč

Objava iz dne: 16.5.2022 ZABAVA ZA VSE – Bila je čudovita nedelja . Delavnice psiho-socialne podpore za družine, …

ADRA Slovenija začenja z izvajanjem aktivnosti iz projekta Brez ovir do enakosti (BODE) skupaj z društvom Medkulturni dialog …

Z največjim veseljem in zadovoljstvom vam sporočamo, da je Fardosina družina iz Somalije končno združena. Kot je bilo …