Moja izkušnja z izobraževanjem na daljavo

Izobraževanje na višji šoli je lahko včasih precej zahtevno in stresno, predvsem med izpitnimi obdobji. Zaradi trenutne situacije pa smo se morali študentje še dodatno prilagoditi novim razmeram.

Slika Lavra DZ izobraževanjem na daljavo smo pridobili veliko novih priložnosti, pa tudi nekaj dodatnih težav. Prvi problem se je pojavil pri usklajevanju, saj so nekatera predavanja ob začetku pandemije še vedno potekala na šoli. Sama nisem imela prenosnega računalnika, mobilna aplikacija Zoom pa žal ni bila dovolj dober nadomestek. Tako se je včasih zgodilo, da sem zaradi predavanja v šoli zamudila spletno predavanje ali obratno. Kasneje se je ta težava odpravila kar sama, saj so vsa predavanja potekala prek spleta. To je zame pomenilo tudi precej prihranjenih ur, ki bi jih sicer zapravila na avtobusu. Poleg tega je s tem prišla možnost snemanja in kasnejšega/ponovnega ogleda predavanj.

Na žalost pa sprva niti profesorji in niti študentje nismo bili usposobljeni za izobraževanje na daljavo. Pojavljale so se tudi tehnične težave – moj računalnik nima kamere, internetna povezava ni vedno najbolj stabilna, včasih povezava do predavanja ne deluje.

Lahko bi rekla, da je bil eden večjih izzivov zame delo v skupinah. Ker smo bili kar naenkrat praktično vsi skriti za črnimi ekrani, smo se komaj poznali. Komunikacija med sošolci je bila zelo slaba, govorili smo večinoma samo s tistimi, ki smo jih poznali od prej. Mikrofoni in kamere so bili redko vključeni in priznam, da marsikoga nisem poznala niti po imenu. Posledično so bile kakršnekoli skupinske razprave zelo tihe in neproduktivne.

Homeschooling by PixabayDrugi od večjih izzivov pa je bila zagotovo sprememba okolja. Delo od doma se mi je najprej zdelo super – ne potrebuješ prevoza, vse imaš na dosegu roke in počutiš se udobno. Kasneje pa se je prav to izkazalo za problem. V sobi sem hitro našla nekaj, kar mi je odvrnilo pozornost od predavanja. Velikokrat sem se celo počutila zaspano, saj sem med predavanji sedela na postelji. Zdi se mi, da je veliko lažje delati, če je delovno okolje ločeno od bivalnega. Na žalost pa je to včasih nedosegljivo, saj ne živim sama.

Kljub temu, da izobraževanje na daljavo ni idealno, smo se uspeli prilagoditi. Mislim, da smo s tem vsi skupaj pridobili nova znanja in precej potrpljenja. Zdi se mi, da smo dokazali, da je študij na daljavo lahko dobra rešitev tudi v drugih primerih. Študentje, ki se iz kakršnegakoli razloga ne morejo udeležiti predavanj, jih lahko enostavno spremljajo prek spleta. Profesorji bi to lahko izkoristili kot priložnost in bi na ta način redno snemali predavanja.

Čeprav je trenutna kriza prinesla veliko slabih stvari, mislim da je dobro, da smo se vseeno lahko neprekinjeno izobraževali. To je zelo pomembno, saj tako študentje in dijaki lažje ohranimo učne in delovne navade. Prav tako pa bi prekinitev šolanja med krizami podaljšala trajanje šolanja. Študentje bi kasneje pridobili diplome, zaposlitev itd. Veliko študentov si v času, ko je šolanje prekinjeno, poišče zaposlitev. Marsikdo se prav zaradi tega kasneje ne vrne v šolo, saj so namreč že zaposleni in se jim nadaljevanje izobraževanja ne zdi potrebno. Tisti študentje, ki so v takšnih primerih prisiljeni izbirati med šolo in zaposlitvijo nemalokrat izberejo službo. Usklajevanje šole in službe je precej zahtevno, zato veliko študentov izobrazbo žal opusti v zameno za finančno stabilnost.

Avtor: Lavra Dimitrievska, študentka in udeleženka delavnic
Slike – vir: Pixabay.

ADRA Sloga EU Presidency

“Nasmehe rišete na obraz, dobri ljudje ste. Hvala vam.” Tako je prejšnji petek mladi Maročan izrazil svojo hvaležnost …

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …

Draga skupnost in prostovoljci, Zaposleni društva ADRA Slovenija izražamo iskreno zahvalo vsakemu posamezniku, ki je stopil v ospredje …

ZAČETEK AKTIVNOSTI PROJEKTA BODE+ Sporočamo, da je odprta ‘INFO-PISARNA’ za osebe z migrantskim ozadjem.  Projekt Brez ovir do …