KRATKO POROČILO ZA LETO 2019

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-4vs1gk’]

[av_heading heading=’V LETU 2019 – Zaradi vas za mnoge noči lažje in dnevi lepši!’ tag=’h2′ link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” padding=’10’ color=” custom_font=” custom_class=” id=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”][/av_heading]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-k7i4xzhc’ admin_preview_bg=”]
ADRA Slovenija je tudi v letu 2019 izvajala 4 glavne programe:

 1. Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki
 2. Integracija, združevanje družin
 3. Zdravje v socialno ogroženih družinah
 4. Pomoč pri posledicah naravnih nesreč

Skozi delovanje smo v letu 2019 obsežno pokrili področja izobraževanja, zdravja in družbene vključenosti. Ob enem pa smo skozi celotno delovanje upoštevali presečne teme ciljev trajnostnega razvoja ter tudi enakost spolov. Pomagali smo različnim ranljivim družbenim skupinam – begunci, migranti, otroci, družine, ženske in socialno ogroženi posamezniki, ter ozaveščali splošno populacijo.

V kratkem povzetku:

 • Društvo je poleg zaposlenih sodelovalo s 45-imi dragocenimi prostovoljci, ki so opravili več tisoč prostovoljskih ur.
 • Predstavniki društva (zaposleni kot tudi prostovoljci) so po različnih krajih Slovenije predavali in ozaveščali o humanitarnem ter razvojnem delu društva ter o globalnih temah (področje globalnega učenja).
 • Izvajale so se dnevne operacije v pisarni in na terenu v Sloveniji in v tujini. Zaključevali smo 3-letni projekt v Črni Gori, katerega partner je bilo Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). V okviru tega projekta se je vse skupaj doseglo 950 udeleženih na različnih tečajih, 469 udeleženih na svetovanjih o pravicah ter izvedlo številne delavnice ročnih spretnosti, informacijskega opismenjevanja, računovodstva in administracije ter delavnice o pravicah žensk.
 • V tujini smo sodelovali z ADRA Francijo, kjer smo jim podarili astro folije za migrante, z ADRA Zimbabve in ADRA Mozambik, kjer smo finančno pomagali pri odpravi posledic po ciklonih Idai in Kenneth. V veliki meri smo pomagali in sodelovali z ADRA BIH, ki deluje na področju migracij z migrantskim centrov v Ušivaku. Poleg materialnih donacij (higienskih pripomočkov, odej, oblačil ipd.) smo donirali tudi finančno pomoč.
 • Udeležili smo na različnih nacionalnih in tudi mednarodnih dogodkov v Sloveniji, predvsem v sodelovanju s platformo SLOGA, MZZ, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ in EM) ter organizacijo CNVOS.
 • Vse leto aktivno sodelovali z mediji in skupaj z novinarji osveščali javnost na posameznih perečih področjih. Skupaj smo preko socialnih medijev, časopisov in oddaje Duhovni utrip dosegli okoli 600.000 ogledov naših prispevkov (3x smo se pojavili v lokalnih časopisih v Tržiču in Lendavi, 1x v Gorenjski glas, 6 oddaj Duhovni utrip, 1x Oddaja Mostovi – Hidak.)

Pregled objav na RTV v letu 2019 (vabljeni, da se jih ogledate)

14.12.2018 Osnovno o humanitarnem društvu

https://4d.rtvslo.si/arhiv/duhovni-utrip/174582551

30.3. Združevanje družin

https://4d.rtvslo.si/arhiv/duhovni-utrip/174604940

27.4. Paketi zdravja

https://4d.rtvslo.si/arhiv/duhovni-utrip/174611044

29.jun 2019 Dobrodelna tedna

https://4d.rtvslo.si/arhiv/duhovni-utrip/174624052

19.10. NSSO – šolske potrebščine in tabor

https://4d.rtvslo.si/arhiv/duhovni-utrip/174645010

21.12. – Dan prostovoljcev

https://4d.rtvslo.si/arhiv/duhovni-utrip/174659625

 • V okviru programa Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki smo pomagali 460 otrokom s šolskimi potrebščinami, 51 otrok se je udeležilo otroškega tedna/tabora Ubuntu na Ptuju, 149 ponovljivih uporabnikov smo dosegli na 7-ih aktivnih vikendih v naravi. Izvedlo se je tudi 5 delavnic globalnega učenja, kjer se je doseglo 109 ponovljivih uporabnikov.
 • Sodelovali smo z 10-imi CSD enotami, v Velenju, Lendavi, Zagorju, Trbovljah, Celju s podružnico Šentjur, v Tržiču, Jesenicah, Škofji Loki, Radovljici ter z dvojezično osnovno šolo Lendava I.
 • V okviru programa Zdravje za socialno ogrožene družine se je izvedlo 13 kuharskih tečajev, kjer je bilo 151 udeleženih. V okviru projekta Paketi zdravja smo dosegli 26 prijavljenih oseb na lokalni CSD enoti, ki so poleg izobraževanj o zdravi prehrani, kuharskih tečajev prejeli tudi 26 paketov dopolnilne prehrane.
 • Izvedli smo akcijo PODARIŠ – PODARIM, kjer smo Gorski reševalni zvezi in različnim lokalnim Gorskim reševalnim službam v Škofji Loki, Tržiču in Radovljici skupaj podarili 1800 astro folij.
 • Predstavniki društva so sodelovali na različnih mednarodnih dogodkih: letno srečanje ADRA mreže v Jordaniji, letno srečanje ADRA Europe Regional Office Forum v Grčiji, srečanje z delovno skupino ADRA Balkans+ v BiH ter srečanju novih predstavnikov ADRA pisarn v Bruslju.
 • Najbolj zanimivi dogodki so se organizirali v okviru sklopa Dva Adrina tedna, katerih povezovalna tema je bila Dobrodelnost, begunci in združevanje družin. Poleg vegi piknika, stojnic v Tivoli parku, dobrodelnim koncertom Otroci za otroke smo sodelovali s posameznimi podjetji, ki so s svojim doprinosom podprle tudi akcijo zbiranja sredstev za združitev begunske družine. Izvedli smo tudi nagradni literarni natečaj z naslovom ‘Biti tujec’, kjer so različni posamezniki, predvsem slovenske nacionalnosti povedali svoje zgodbe, kdaj in zakaj so se v nekem trenutku počutili kot tujci. 5 najboljših prispevkov, ocenjenih iz strani neodvisne komisije je prejelo tudi darilo kot nagrado.
 • V okviru programa Integracija in združevanje družin smo s finančnimi sredstvu pomagali pri združitvi 5-članske Eritrejske družine v sodelovanju z IOM.
 • V letu 2019 smo glede na leto 2018 dosegli nekaj izboljšav. Zvišalo se je število članov društva tako kot tudi število prostovoljcev, zvišale so se osebne donacije podpornikov, število sledilcev na socialnih omrežjih, dosegli smo veliko večji doseg objav in ogledov naših aktivnosti.

Leto 2019 je bilo za vse izjemno uspešno, vsekakor pa se v imenu ekipe ADRA Slovenija zahvaljujemo vsem prostovoljcem, donatorjem, podpornikom pa tudi uporabnikom za sodelovanje!

Širimo  #sočutje, razsojajmo #pravično  in pokažimo #ljubezen! Vedno, vsem in povsod.
[/av_textblock]

[av_masonry_gallery ids=’926,1080,838,814,772,764,738,729,1062,1064,1063,1068,1065,478,1066,1073,1067,1069,1074,1082,1077,1078,1079,1081′ items=’10’ columns=’flexible’ paginate=’pagination’ size=’fixed masonry’ orientation=” gap=’large’ overlay_fx=’active’ animation=’active’ container_links=’active’ caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’ color=” custom_bg=” av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” id=” custom_class=” av_uid=’av-jtgy8xg1′]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-2lpnfo’]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-jtgy9ivj’ admin_preview_bg=”]

[/av_one_full]

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …

Draga skupnost in prostovoljci, Zaposleni društva ADRA Slovenija izražamo iskreno zahvalo vsakemu posamezniku, ki je stopil v ospredje …

ZAČETEK AKTIVNOSTI PROJEKTA BODE+ Sporočamo, da je odprta ‘INFO-PISARNA’ za osebe z migrantskim ozadjem.  Projekt Brez ovir do …

V preteklem mesecu smo z velikim veseljem in ponosom organizirali kar dva medkulturna dogodka, ki sta združila ljubitelje …