Pridružite se nam v akciji ‘Košarica zdravja’!

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-4q9csb’]

[av_heading heading=’ADRA Slovenija osrečuje s ‘Košarico zdravja’.’ tag=’h2′ link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” padding=’10’ color=” custom_font=” custom_class=” id=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”][/av_heading]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-k8oixp88′ admin_preview_bg=”]
ADRA Slovenija nudi podporo zdravstvenim delavcem in domovom za ostarele s Košarico zdravja – paketom napolnjenim z vitaminom C za boljšo odpornost.

V tem času posledic izbruha koronavirusa COVID-19, Slovenci na svojih TV ekranih, brošurah, radiu in po SMS obvestilih dobivamo sporočila #OstaniDoma, #RazkužujRoke in #RavnajOdgovorno!

Medtem, ko je zaradi razglasitve epidemije in ustavitve javnega življenja doma ostalo 260.000 otrok in mladostnikov poleg mnogih staršev, in ko na Zavodu za zaposlovanje beležijo kar 56% povišanje prijav za brezposelnost glede na isto obdobje lansko leto, smo v humanitarnem društvu ADRA tako kot po celi mreži ADRA po svetu že od samega začetka ukrepov aktivni pri odzivu na pomoč.

V prvih tednih in prvi fazi smo svojo pomoč ponudili tako civilni zaščiti, različnim občinam ter neposredno po krajevnih skupnostih. Civilna zaščita in Vlada republike Slovenije sta svoj odziv na terenu s prostovoljci dobro organizirali. ADRA je v primeru potreb za prinašanje hrane, zdravil in drugih opravil za občane sprva aktivirala in usposobila nekaj prostovoljcev.

Pokazalo pa se je, da imajo občine preko lokalnih mrež prostovoljsko delo že dobro organizirano. Ena pomanjkljivost se je pokazala edino pri usposobljenosti predsednikov krajevnih skupnosti za koordiniranje prostovoljskega dela ter specifičnih zdravstvenih usmeritev v primeru kapljičnega prenosa patogenega virusa COVID-19. Zato smo ponekod ponudili pomoč v obliki:

a.) Oblikovanja in tiskanja letakov za lokalne skupnosti s podatki kontaktne osebe, kam se lahko prebivalci obrnejo v primeru potreb.  Dodani so bili tudi kontakti v primeru psihološke stiske ter kratkimi odgovori na vprašanja ‘Zakaj #OstaniDoma?’, ‘Zakaj #UmivajRoke?’ ter ‘Zakaj #PoiščiPomoč?

b.) Usposabljanja predsednikov krajevnih skupnosti o pravilni uporabi zaščitnih sredstev ter koordinacije dela prostovoljcev.

c.) Razdelili smo tudi gradivo uradnih virov glede COVID-19 ter tudi pisna navodila ADRA pri delu prostovoljcev in smernice, kako ravnati na terenu v času možnosti okužbe.

Pri pomoči na odzivu na terenu so nam z odsevnimi brezrokavniki priskočili na pomoč iz podjetja Vezenje Homec (več TUKAJ) za kar se iskreno zahvaljujemo še posebaj g. Sandiju Homec iz Gorenje vasi v Poljanski dolini.

KOŠARICE ZDRAVJA

Ugotovili smo, da v tem času nismo aktivni samo mi, še posebej obremenjeni so zdravstveni delavci. Celodnevne izmene, dodatna testiranja potencialno okuženih, so za mnoge postali vsakdanjik. Zdravje mnogih je v tem času odvisno od zdravstvenega osebja po klinikah, domovih za ostarele in na intenzivnih oddelkih. Osebje na teh področjih pa je velikokrat zaradi posledic pandemije preobremenjeno. Obenem je situacija pripeljala do samoizolacije vseh domov za ostarele. To pomeni, da so starostnikom onemogočeni stiki s svojci. V ta namen smo se v drugi fazi lotili projekta z naslovom Košarica zdravja.

‘Košarica zdravja’ je paket napolnjen z naravnimi domačimi sokovi z visoko vsebnostjo C vitamina, domačim sadjem, agrumi ter C vitaminom v različnih oblikah kot dodatek in revijo Čili&Zdravi.

Med prvimi prejemniki so bili tudi mnogi zdravstveni delavci na kliniki za respiratorne bolezni Golnik ter v različni domovih za ostarele, tudi Dom upokojencev Šmarju pri Jelšah.

Pri nakupih izdelkov smo poskušali vključiti lokalne pridelovalce in distributerje. Na fotografiji levo lahko vidite tudi gospodarico z domačim sokom na kmetiji Princ iz Občine Tržič, ki svojo tradicijo ustvarjajo že od leta 1951. Kontaktirate jih lahko na 041 747 623 ali [email protected].

Še posebaj se moramo za velikodušno donacijo zahvaliti g. Franciju Ravnikarju iz podjetja Sadni Vrt v Mengešu, ki imajo na razpolago tudi veliko lokalnega in ekološkega sadja in zelenjave. Več si lahko o Sadnem vrtu pogledate tukaj: http://www.sadni-vrt.si/ ali pišete na info(at)sadnivrt.si.

Vsekakor gre zahvala tudi Konferenci adventistične cerkve in tudi Krščanski adventistični cerkvi v Kranju, Mariboru, Jesenicah, Živemu upanju in drugim za dobrodelno finančno podporo pri našemu odzivu na krizo COVID-19. Hvala vsem!

Mnoge pa bomo obdarili še v naslednjih tednih s pomočjo vseh vas, ki vam ni vseeno in se skupaj z nami zavzemate proti posledicam korovnavirusa COVID-19.

Ekipa ADRA Slovenija vas prosim, da skupaj z nami pomagate pri odzivu!

Če bi tudi vi radi z nami skupaj obdarili zdravstvene delavce in tudi oskrbovance v domovih za ostarele s paketom polnim vitamina C vas vabimo, da:

Pošljite SMS na 1919 z besedno LJUDJE5 in pomagajte, da se skupaj odzovemo na potrebe pri posledicah koronavirusa COVID19.

Donirate online, in izberete namen Košarica zdravja COVID19 tukaj:

KLIKNI TUKAJ IN DARUJ VARNO ONLINE Z MASTERCARD ali VISA PREKO PAY PAL

Vaše donacije sprejemamo tudi na:

IBAN: SI56 6100 0000 7360 804

BIC: HDEL SI 22

Referenca: SI00 2020

Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15 1000 Ljubljana

Namen: KOŠARA ZDRAVJA/ oz. če podpirate naš celotni odziv na COVID19 potem vpišete: COVID19

Koda namena: CHAR

Skupaj z ekipo ADRA Slovenija boste tako vsem zdravstvenim delavcem sporočili: ‘Dragi zdravstveni delavci: Zavedamo se, da je zdravje mnogih in tudi življenje mnogih zdaj odvisno tudi od vas! Cenimo vaše delo in ni nam vseeno! Hvala vam, ker ste!

#SočutjePravičnostLjubezen #KošaricaZdravja #NiNamVseeno
[/av_textblock]

[av_masonry_gallery ids=’1199,1202,1215,1198,1214,1201,1204,1206,1207,1208,1209,1210,1211,1200,1212,1213′ caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’ size=’fixed masonry’ orientation=” gap=’large’ columns=’flexible’ av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” items=’10’ paginate=’pagination’ color=” custom_bg=” overlay_fx=’active’ animation=’active’ container_links=’active’ id=” custom_class=” av_uid=’av-jtgy8xg1′]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-1why2j’]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-jtgy9ivj’ admin_preview_bg=”]

[/av_one_full]