Izobraževanje v Albaniji in Srbiji

Krizne razmere pomembno vplivajo na dostop do kakovostnega izobraževanja. Prekinitve izobraževanja ključno vplivajo na razvoj potenciala otrok in mladih. Čas otroštva in mladostništva je tisti, ki bi moral s seboj prinesti igro, veselje in pridobivanje znanja za prihodnost. Vendar je to številnim otrokom in mladim onemogočeno tudi zaradi izrednih razmer, ki lahko hitro spremenijo brezskrben vsakdanjik. Časa, znanja, veščin, in varnosti ki ga v tem času izgubijo otroci in mladi, jim ne more povrniti nihče. Pozornost, ki jo namenimo, tako v smislu finančnega kot človeškega vložka, v izrednih razmerah, lahko bistveno spremeni življenja otrok.

ADRA schoolingS svojim delovanjem si za to prizadevajo tako v ADRA Albanija kot ADRA Srbija. V videu so z nami delili nekaj informacij, kako se soočajo in skušajo rešiti dostop do izobraževanja za otroke in mlade.

Kristi Qendro iz ADRA Albanija nam predstavi ovire in rešitve pri dostopu do izobraževanja v času, ko sta Albanijo prizadeli dve različni krizi – potres in zdravstvena kriza pandemija COVID-19. Potres, ki je uničil številne učilnice in povzročil množičen upad prisotnosti otrok in mladih v izobraževanju. Pandemija je izredno prizadela predvsem vasi, ki so oddaljene od šol in urbanih centrov. ADRA Albanija je zagotavljala potrebno opremo za zaščito pred širjenja virusa in zagotovila centre, kjer so otroci in mladi lahko dostopali do storitev, kot je psihosocialna podpora in se udeleževali pouka na daljavo.

Stefan Milutinović iz ADRA Srbija nam predstavi center, ki so ga vzpostavili za lokalno skupnost (ADRA Community Centre), v katerem izvajajo različne aktivnosti tako za otroke in mlade kot tudi starše. Center se je od leta 2017 razvijal, vendar je ena izmed glavnih aktivnosti v centru že od vsega začetka dostop do izobraževanja, pomoč pri šolskih nalogah za begunske otroke kot tudi otroke iz revnejših predelov Beograda. ADRA Srbija nudi pomoč tako staršem kot otrokom pri vpisu v šolo, ponovnem vključevanju v izobraževalni sistem ter priprave na vključevanje v šolo. Z begunskimi otroci so veliko delali na motivaciji za vključevanje v izobraževanje kot na dodatno pomoč pri učenju srbskega jezika.

Iskrena hvala ADRA Albanija in ADRA Srbija za doprinos in deljenje svojega znanja in izkušenj.

Več si lahko pogledate v spodnjem video posnetku: