Druga faza aktivirana – uspešno razdeljujemo mednarodno pomoč

Naša ekipa se je danes sestala in vnaprej načrtovala realizacijo stategije za drugo in tretjo fazo. V drugi fazi so naše aktivnosti usmerjene v delavne akcije za čiščenje in sušenje domov ter poplavljenih prostorov, kot tudi vzpostavitev zbiralnih centrov. V Komedi Moste, kjer smo s tremi skupinami prostovoljcev že bili aktivni z delovnimi akcijami, smo vaščanom že razdelili prvih 23 razvlaževalcev in 12 sušilcev. Odzvali pa smo se tudi na klic OŠ Komenda Moste – enota Moste, kjer smo prav tako zagotovili potrebno opremo za razvlaževanje prostorov. Obenem smo odziv že izvajali tudi v Prevaljah in Mežici, kjer smo ponovno pomagali pri čiščenju in oskrbi prebivalcev. Del naše ekipe pa se je danes podal tudi na teren v Mozirje, kamor bomo v večji meri usmerjali aktivnosti in mednarodno pomoč.
.
Pri strateškem načrtovanju si prizadevamo za organiziran pristop pri odzivu v kriznih situacijah, zato dajemo velik poudarek na vnaprejšnjo organiziranost našega osebja in prostovoljcev. ADRA Slovenija vseskozi koordinira tudi mednarodno pomoč, ki zajema številne države znotraj in izven Evrope, ki so v partnerstvu z nami kot NVO pripravljeni pomagati pri lokalnih potrebah na terenu. V dogovoru z lokalnimi oblastmi bomo kvalitetno pomoč zagotavljali dolgoročno več mesecev po nastali škodi.
.
Pri čiščenju domov in odpravljanju škode na terenu po poplavljanju opozarjamo, da je voda, ki je poplavljala onesnažena, zato pri čiščenju domov sledite naslednjim navodilom:
.
1. ZAŠČITITE SE pri čiščenju, saj je poplavna voda onesnažena. Zato je NUJNA primerna zaščita pri delu (delovne rokavice, maske) in se po delu temeljito umijte!
2. NE PIJTE VODE v območjih, kjer je bilo poplavljeno!
3. NE UŽIVAJTE HRANE, ki je bila v stiku s poplavno vodo (pridelki s poplavljenih vrtov NISO UŽITNI)!
4. Iz poplavljenih prostorov izčrpajte vodo ter odstranite naplavljenje, poplavljene naprave in opremo!
5. Predmeti, ki so bili v stiku z vodo očistite s čisto vodo in jih OBVEZNO razkužite. Če predmeta ni mogoče očistiti ga zavrzite!
6. Tla in stene domov očistite s čisto vodo in jih OBVEZNO razkužite! Očiščene prostore nato redno zračite in ogrevajte!
7. Poskrbite za varnost pred uporabo elektrike in vtičnic!
8. Preglejte stavbe in poškodbe na njej!
9. Ob poškodbah kože se obrnite na svojega osebnega zdravnika!
.
Več napotkov za delovanje po poplavah si preberite na: https://www.gov.si/teme/poplave/
.
Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem, koordinatorjem, zasebnim partnerjem in našim mednarodnim podružnicam za pomoč ter podporo.
.
Kako lahko pomagate ZDAJ? :
1. Pošljite SMS s ključno besedo LJUDJE5 na 1919.
.
2. Nakažite sredstva na račun TRR:
IBAN: SI56 0284 3026 3945 425
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 2023
Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15 1000 Ljubljana
Namen: NEURJE 2023
Koda namena: CHAR
.
3. Nakažite sredstva prek Paypal: https://www.paypal.com/donate/

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …

Draga skupnost in prostovoljci, Zaposleni društva ADRA Slovenija izražamo iskreno zahvalo vsakemu posamezniku, ki je stopil v ospredje …

ZAČETEK AKTIVNOSTI PROJEKTA BODE+ Sporočamo, da je odprta ‘INFO-PISARNA’ za osebe z migrantskim ozadjem.  Projekt Brez ovir do …

V preteklem mesecu smo z velikim veseljem in ponosom organizirali kar dva medkulturna dogodka, ki sta združila ljubitelje …