ADRA Slovenija se je pridružila Tednom vseživljenjskega učenja 2023

Humanitarno društvo ADRA Slovenija se je tudi letos pridružila Tednom vseživljenjskega učenja. Na Osnovni šoli Hruševec Šentjur smo izvedli delavnice globalnega učenja in predstavitve trajnostnih praks.

Celotna generacija petošolcev Osnovne šole Hruševec je šolski dopoldan posvetila spoznavanju trajnostnega razvoja in krepila svoje državljanske spretnosti.

Prek metod globalnega učenja smo spoznavali, kaj sploh je trajnostni razvoj (in kaj ni), kakšen je vsakdan nekoga, ki želi živeti bolj trajnostno ter kakšen je pomen trajnostnega razvoja na osebni, lokalni, državni, evropski in globalni ravni.

Učenci so spoznali vse tri vidike trajnostnega razvoja in načine, kako se lahko aktivirajo za trajnostni razvoj. Skupaj smo raziskali, kakšni so aktivni državljani, zakaj je to pomembno in kakšno vlogo ima pri tem Evropska unija.

Trajnostni razvoj je tema, ki se ji v 5. razredu posvečajo tudi pri različnih predmetih, zato je bil dogodek ob koncu šolskega leta tudi priložnost za medpredmetno ponovitev osvojenega znanja in poglobitev te pomembne tematike. Med sodelujočimi se je razvila tudi dobra razprava na predstavljene izzive trajnostnega razvoja.

Ob zaključku delavnic je predavateljica učencem predstavila nekaj predmetov iz vsakdnaje rabe, ki jih lahko nadomestimo z bolj trajnostno izbiro – lesene zobne ščetke, trdi šampon, trajnostne blazinice za odstranjevanje ličil, trajnostne vrečke za sadje in zelenjavo, slamice iz stekla, gobice iz kokosovih vlaken za pomivanje posode, palčke za ušesa za večkratno uporabo, stekleničke za vodo … Učenci so tudi sami predstavili predmete in trajnostne prakse, ki jih uporabljajo in izvajajo doma.

Učenci in učiteljici so bili nad izvedenimi aktivnostmi navdušeni. Učiteljici sta že napovedali sodelovanje s Humanitarnim društvom ADRA Slovenija na teme globalnega učenja tudi v prihodnje.

Izvedeni delavnici sta del aktivnosti Tednov vseživljenjskega učenja 2023, ki jih koordinira Andragoški center Slovenije. Humanitarno društvo ADRA Slovenija že nekaj časa sodeluje pri izvedbi te največje izobraževalne prireditve v Sloveniji, v sklopu katere letno poteka okoli 8000 dogodkov.

 

 

 

—————————————————————————————————————–

Izvedeni delavnici sta del aktivnosti Tednov vseživljenjskega učenja 2023, ki jih koordinira Andragoški center Slovenije. Izvedbo delavnic omogoča projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II, ki ga izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

 

28. aprila smo se skupaj z mladimi adventisti odpravili na Limbarsko goro in okoli Gradiškega jezera, kjer smo …

V ponedeljek in sredo, 6. in 8. maja, vas vabimo na delavnice, kjer boste dobili informacije o:  vaših …

“Nasmehe rišete na obraz, dobri ljudje ste. Hvala vam.” Tako je prejšnji petek mladi Maročan izrazil svojo hvaležnost …

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …