ADRA Slovenija začenja z izvajanjem aktivnosti iz projekta Brez ovir do enakosti (BODE) skupaj z društvom Medkulturni dialog

Raziskava potreb, ki sta jo društvi Medkulturni dialog (MKD) in ADRA Slovenija izvedla med skupinami migrantov in beguncev v Sloveniji, je pokazala na težave na področju usposobljenosti za zagovarjanje lastnih pravic. S projektom ‘Brez ovir do enakosti’ bodo begunci in migranti postali usposobljeni zagovorniki svojih pravic in enake obravnave.

Migranti in begunci so deležni neenake obravnave in se soočajo s socialno nepravičnostjo, stigmatizacijo in diskriminacijo, nimajo pa dovolj znanja, da bi se temu ustrezno zoperstavili. Temu botruje slabo znanje jezika in slabo poznavanje svojih pravic, strokovne terminologije in medijskih orodij, kot so spletne strani, družabna omrežja ter radio programi.

V Sloveniji na področju usposabljanja migrantov in beguncev za zagovorništvo v preteklosti ni bilo izvedenih veliko načrtno strukturiranih aktivnosti oz. projektov. Poleg tega je v Zakonu o tujcih (ZTuj-2F) prišlo do dopolnitev in sprememb, ki lahko v nekaterih primerih pomenijo večjo ranljivost za posameznike, še posebej na področju vključitve v formalno izobraževanje, usposabljanja in postopke za zaposlovanje.

V projekt bodo vključeni migranti in begunci, prostovoljci društev ADRA Slovenija, društva Medkulturni dialog in drugi člani NVO, ki se želijo usposobiti na področju izvajanja zagovorniških aktivnosti, še posebej za področje vstopa na trg zaposlitve in socialne vključenosti v družbo na splošno. Izvedli bomo praktične delavnice o tem, kaj je zagovorništvo in kako potekajo zagovorniške kampanje ter katera medijska in druga orodja lahko uporabijo, da bi dosegli svoje cilje. Ponudili jim bomo učenje jezika s posebnim poudarkom na terminologiji, pomembni za zagovorništvo, posvetili pa se bomo tudi najpogostejšim napakam pri uporabi slovenskega jezika.

Pripravili bomo tudi delavnico, na kateri bomo predstavili Zakon o tujcih, in preprosto brošuro z osnovnimi informacijami za razumevanje sprememb in dopolnitev zakona. Posebno pozornost bomo posvetili točkam, ki urejajo pogoje glede sredstev za preživljanje, znanje jezika ipd.

S sodelovanjem pri praktični izvedbi zagovorniških kampanj udeleženci pridobivajo znanje za izvajanje takšnih in podobnih kampanj tudi dolgoročno, svoje znanje pa bodo lahko delili tudi s svojimi kolegi.

 


VABILO NA MEDKULTURNI DOGODEK 

AKTIVNI DRŽAVLJANI ZA POZITIVNE SPREMEMBE

V ponedeljek, 28.11.2022 ob 18.00 CET – ATRIJ ZRC SAZU – Vstop prost.

Se vam zdi prav, da v naši družbi vsi drugi razen oseb z migrantskim ozadjem govorijo namesto njih? Ja, tudi nam iz organizacij Radio Študent 89,3 ter društev ADRA Slovenija in Medkulturni Dialog se ne.
.
? Ravno iz takšnega stališča sta tudi vzniknila projekta “Migrant migrantu glas” in “BODE – Brez ovir do enakosti”, ki se počasi iztekata. Oba projekta sta sestavljena iz aktivnosti, ki osebam z migrantskim ozadjem ponujajo pogoje, znanje, veščine in podporo, ki jih opogumlja ter jim olajša svoje zagovorniške akcije.
.
? Poleg teoretičnega izobraževanja na področju zagovorniške dejavnosti, se je osebe opolnomočilo na praktičen način, tekom vzpostavitve komunikacijskih kanalov, sodelovanja na radijskih oddajah, izpostavitve na družbenih omrežjih in še bi lahko naštevali. Vse to so različne aktivnosti, skozi katere udeleženci projektov krepijo svoje znanje in sposobnosti na področju zagovorniške aktivnosti.
.
❗Vendar, namesto, da berete ta tekst, pridite in prisluhnite udeleženkam ter udeležencem, ki so skozi različne aktivnosti dobili prostor, da svojo zgodbo povejo na glas ter se naučili, kako ta prostor uporabiti tudi za zagovarjanje svojih pravic. Vabljeni, da se nam pridružite na dogodku v ponedeljek 28.10.2022 ob 17.30 v Atriju ZRC SAZU❗
.
Čakajo nas zanimivi pogovori in osebne zgodbe, nekaj čudovite glasbe in pa slastna pojedina, ki jo bodo pripravile prostovoljke Društva za medkulturni dialog.
.
Dogodek je del dveh projektov:
– Migrant migrantu glas (projekt izvajata Slovenska filantropija in Radio Študent)
– BODE – Brez ovir do enakosti (projekt izvajata ADRA in Društvo za medkulturni dialog)
Oba projekta podpira Program Active Citizens Fund Slovenia 2014-2021.

FB objava o dogodku tukaj: https://www.facebook.com/events/666364728360461/?ref=newsfeed

 


VABILO NA MEDKULTURNI GLASBENI VEČER

V ponedeljek, 7.11.2022 ob 17.30 CET

???Vabljeni ste na medkulturni koncert, ki bo v živo potekal v ponedeljek 7.11. ob 17.30 v prostorih ZRC SAZU – Atrij (Novi trg 2, Ljubljana) – Vstop prost.?
.
Tokrat bodo v okviru projekta Brez ovir do enakosti (BODE) nastopale glasbene skupine iz različnih držav (Turčija, Ukrajina, Slovenija, Latinska Amerika) in kulturnim ozadjem za namen ozaveščanja na področju enake obravnave, integracije, socialne vključenosti in zagovorništva. Z medkulturnim dogodkom želimo pokazati, kako se lahko glasbo in umetnost uporabi v namen zagovorništva.
.
Tako bomo ob prijetnem vzdušju spoznali tudi nekaj praktičnih načinov, kako opolnomočiti osebe z migrantskim ozadjem ter spregovorili o preteklih aktivnostih iz projekta BODE.
.
Vstop je prost – zaželena je registracija na tem obrazcu: https://forms.office.com/r/5Rm2dFbitU
.
Hvala že v naprej za vašo udeležbo in sodelovanje pri ustvarjanju lepše, bolj strpne in pravične družbe v Sloveniji.

OSEBE Z MIGRANTSKIM OZADJEM DELIJO SVOJE

OSEBNE ZGODBE V OKVIRU AKCIJE PROJEKTA BODE

‘NOVI OBRAZI SLOVENIJE’

Projekt BODE (#BrezOvirDoEnakosti), ki ga izvajamo skupaj z društvom Medkulturni Dialog se zavzema za opolnomočenje oseb z migrantskim ozadjem na področju zagovorniške dejavnosti, saj velikokrat ne dobijo prave priložnosti, da predstavijo svojo plat zgodbe. Tokrat pa je drugače – z deljenjem resničnih zgodb se borimo proti predsodkom, da priseljenci niso dovolj izobraženi ali kvalificirani, da bi lahko enakopravno in kvalitetno sodelovali pri napredku družbe v Sloveniji.

 

? Borimo se proti stereotipom, diskriminaciji in predsodki. Pomembno je, da se skupaj postavimo za socialno pravičnost, enakopravno obravnavo in priložnosti za vse člane naše družbe. Bodimo strpni, prijazni in odprti za nove obraze, nova poznanstva in priložnosti, da nas ljudje pozitivno presenetijo kot odlični zaposleni, talentirani posamezniki ali pa samo zvesti prijatelji. Čeprav drugačni, smo vsi enakopravni.

Iskreno se zahvaljujemo vsem osebam, ki so bile pripravljene deliti svojo osebno zgodbo, saj mnogokrat to ni lahko. Skupaj lahko ozaveščamo in spreminjamo stvari na boljše – Hvala v imenu društva ADRA Slovenija in Medkulturni dialog!

 


VABILO NA VIRTUALNO MEDNARODNO OKROGLO MIZO

V sredo, 26.10.2022 ob 17.00 CET

Vabljeni ste, da se udeležite odprte okrogle mize, ki bo potekala virtualno v sodelovanju z mednarodnimi govorniki. Dotaknili se bomo tem enake obravnave, socialne vključenosti, zagovorništva in o načinih, orodjih za izvajanje zagovorniških kampanj. Govorniki predstavili praktične primere načinov, kako prispevajo in podpirajo osebe z migrantskim ozadjem.

O vročih temah se bomo pogovarjali preko ZOOM platforme 26.10.2022 (Sreda) ob 17.00 CET.

Okroglo mizo organiziramo v okviru projekta BODE (Brez ovir do enakosti), kjer vam društvo ADRA Slovenija in Medkulturni Dialog in skupaj predstavljamo nekaj uporabnih načinov za zagovorništvo ranljivih skupin.

Za prejem ZOOM povezave se registrirajte tukaj: https://forms.office.com/r/FrE29fj8jC


Projekt izvajamo v partnerskim sodelovanjem društva Medkulturni dialog – ogled njihove strani in prispevka o projektu BODE je TUKAJ.

Projekt financira Active Citizens Fund (ACF)