Search
Close this search box.

Mednarodno razvojno sodelovanje

Čebelarke kot nosilke pozitivnih družbenih sprememb v Zambiji

Projekt MZEZ na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči

Trajanje projekta: 1.5.2024 – 15.10.2026

Projekt ‘Čebelarke kot nosilke pozitivnih sprememb v Zambiji’ se zavzema za doseganje rezultatov na dveh glavnih področjih, in sicer: 1.) zmanjšanje neenakosti med spoloma preko opolnomočenja žensk ter 2.) za promocijo in razvoj podeželja s spodbujanjem sonaravnega ekološkega čebelarstva in lokalnega trženja čebeljih izdelkov.

V okviru projekta se posameznice_ke, predvsem ženske in mlade, iz 100 gospodinjstev naseljenih v skupnosti Nyamphande, usposobi za sonaravno, trajnostno čebelarjenje. Cilje projekta se dosega skozi praktično izobraževanje s in postavitvijo novih panjev za 50 čebelarskih družin in popravilom oziroma izboljšanjem že obstoječih panjev 50-ih čebelarskih družin z namenom, da postanejo še bolj odporni na ekstremne vremenske pogoje. Skozi projekt 300 oseb dobi dostop do osnovne čebelarske opreme.

Pomembnejši del izvajanja je prispevanje k ekonomski neodvisnosti, saj se izbrane posameznice_ke iz 100 gospodinjstev opolnomoči za podjetništvo, izdelavo in trženje čebelarskih izdelkov. Izmed omenjenih se 50-im gospodinjstvom posebej omogoči dostop do osnovnega materiala in opreme za uspešno lokalno trženje in prodajo izdelkov.

Vzpostavitev medonosnega parka z domorodnimi rastlinami v velikosti 1ha,vodnjaka za lokalno skupnost in pogozdovanje 20 hektarjev zemljišča prispeva k razvoju zelene infrastrukture, ki služi kot izobraževalni pripomoček za promocijo trajnostnega kmetijstva in čebelarstva. 

S projektom se ozavesti 100.000 ljudi iz splošne javnosti, 6.00 mladih ter 150 odločevalcev in druge ključne deležnike o pomenu trajnostnega razvoja. Predstavi se priložnosti za ekonomsko opolnomočenje žensk in mladih ter pomembnost doseganja ciljev trajnostnega razvoja.

Aktivnosti  pripomorejo k razvoju podeželja, večji lokalni samooskrbi s hrano prek trajnostnega čebelarjenja in zmanjšanju vrzeli med spoloma.

Primarna ciljna skupina iz poglavarstva Naymphande v vzhodni regiji Zambije 

  • 100 gospodinjstev (primarni predstavniki so ženske in mladi), katere sestavlja okoli 600 posameznikov (gospodinjstva so izbrana v skladu s predhodno določenimi kriteriji, ki upoštevajo a.) stopnjo ranljivosti družinskih članov, b.) pogoj, da so v gospodinjstvu prisotne ženske oz. deklice, c.) število družinskih članov, d.) višino prihodkov, e.) interes in motivacijo za dejavnost čebelarjenja ter kriterije določene na podlagi predlogov lokalnih odločevalcev vasi Nyamphande)
  • Med njimi 300 posameznikov pridobi dostop do osnovne čebelarske opreme,
  • 100 gospodinjstev prejme nove čebelje družine z matico, med njimi jih 50 gospodinjstev prejme popravila in nadgradnjo svojih že obstoječih panjev, 50 gospodinjstev prejme 6 novih panjev in vzdrževalno opremo za čebelarjenje.

Sekundarna ciljna skupina: 

  • 500 drugih družinskih članov iz primarnih 100 gospodinjstev poglavarstva Nyamphande
  • 400 mladih iz Zambije, primarno šolajoči se otroci/mladi iz skupnosti Nyamphande
  • 200 mladih iz Slovenije
  • 150 odločevalk_cev in drugi pomembni deležniki_ce(oblikovalke_ce politk na lokalni, regionalni in nacionalni ravni, vključno s čebelarskimi zvezami, podjetji, ženskimi organizacijami)
  • 300 oseb lokalne skupnosti v regiji Naymphande
  • 000 oseb splošne javnosti v Zambiji
  • 000 oseb splošne javnosti v Sloveniji

DOSEŽENI REZULTATI

Rezultat 1 : Opolnomočene čebelarske družine na področju ekološkega čebelarstva s poudarkom na vključevanju žensk in mladih (100 družin)

Rezultat 2 : Vzpostavljeni čebelnjaki odporni na ekstremne vremenske razmere (25 novih in 25 okrepljenih čebeljnakov)

Rezultat 3: Opolnomočene ženske in mladi na področju priprave, prodaje in trženja medenih izdelkov (50 oseb)

Rezultat 4: Vzpostavljen park medonosnih rastlin v izobraževalne namene in spodbujanje ženskega podjetništva na področju ekološkega čebelarstva

Rezultat 5: Ozaveščena javnost o doprinosu ekološkega čebelarstva za ekonomsko opolnomočenje žensk, varovanja okolja in doseganje Ciljev trajnostnega razvoja

Projekt naslavlja podcilj trajnostnega razvoja 13.3: Izboljšanje izobraževanja, ozaveščenosti ter človeških in institucionalnih zmogljivosti za blaženje podnebnih sprememb, prilagajanje, omilitev in zgodnje opozarjanje.

FINANCIRANJE

Projekt financira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v sklopu programa Mednarodnega razvojnega sodelovanja

SODELOVANJE IN PARTNERSTVA

ADRA Slovenija je v namen strokovne in kvalitetne izvedbe kot zunanje partnerje k sodelovanju pri projektu povabila tudi deležnike iz javnega in zasebnega sektorja. Pri projektu sodelujejo:

Kmetijski inštitut Slovenije – Slovenska čebelarska akademija
– Slovenska čebelarska akademija, ki deluje pod okriljem Kmetijskega inštituta Slovenije bo v projektu koordinirala izvedbo aktivnosti in poskrbela za tehnične vsebine, posebej izvede svetovanje pri vsebinski izvedbi Rezultata 1 in Rezultata 3 na področju neformalnega izobraževanja v čebelarstvu.

Čebelarska zveza Gorenjske izvaja delavnice na področju opolnomočenja družin za čebelarjenje, promociji povezovanja čebelarjev ter ustanavljanja čebelarskih centrov in vzpostavitvi medonosnega parka v Skopju.

Medeni Studenec – MS Carnica Queens, Ekološko Čebelarstvo Metelko prispeva s svetovanjem čebelarjem glede ekološkega čebelarstva, pripravo delavnic na področju prepoznavanja bolezni čebel, zdravljenje čebel in ohranjanje zdravih panjev. Vsebine bodo oblikovane glede na tematike, s katerimi so se čebelarji v Severni Makedoniji predhodno že srečevali.

Čebelarski razvojno-izobraževalni center Gorenjske sodeluje pri načrtovanju in oblikovanju medonosnega parka v izobraževalne namene. Predstavniki centra bodo udeležence projekta opolnomočili predvsem na področju trženja izdelkov in promocije skupnostnega povezovalnega delovanja deležnikov (organizacij, čebelarjev, ustanov, ipd.) na področju čebelarstva.

Biotehniški center Naklo bo pri projektu prispeval z delavnicami na področju sonaravnega kmetijstva, strokovno svetovanje pri vzpostavitvi medonosnega parka, organizaciji ozaveščevalnih dogodkov v Sloveniji.