8. MAREC – ZOPERSTAVIMO SE SRAMOTI, IZZOVIMO SPREMEMBE

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-4dazd2′]

[av_heading heading=’Menstrualna revščina. Zoperstavimo se sramoti.’ tag=’h2′ style=’blockquote modern-quote’ subheading_active=” show_icon=” icon=’ue800′ font=” size=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” subheading_size=’15’ av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” icon_size=” av-medium-font-size-1=” av-small-font-size-1=” av-mini-font-size-1=” color=” custom_font=” icon_color=” margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ icon_padding=’10’ link=’manually,http://’ link_target=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kmjfpjcg’ admin_preview_bg=”][/av_heading]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kmjfr5aj’ admin_preview_bg=”]
ADRA Slovenija je v sodelovanju z društvom Medkulturni dialog ter 10-imi osebami organizirala druženje za proslavo mednarodnega dneva žensk. Udeleženke so se družile ob slovenski in  turški hrani, delile darila za mimoidoče ženske v parku Tivoli in spodbujale k različnim aktivnostim tekom leta.

rpt
rpt

Obenem se je na 8. marec organiziral pogovor v živo z zastopnikoma društva, kar si lahko ogledate na tej povezavi.

———

IZJAVA ADRA OB MEDNARODNEM DNEVU ŽENSK

ADRA poziva, naj se zoperstavimo sramu in menstrualni revščini.
.
Približno polovico našega planeta sestavljajo ženske. Večina žensk, če ne celo vse, v določenem obdobju svojega življenja dobi svojo prvo menstruacijo, kar se bo v povprečju nadaljevalo naslednjih 40 let. In to je precej dolgo. Torej, kako to, da so izdelki za nego med menstruacijo takšen tabu?
.
Sramota
Sram, stigma in napačne informacije v zvezi z menstruacijo prispevajo k resnim pomislekom glede zdravja in varnosti žensk in deklet. Menstrualno obdobje je biološki proces, ki nam omogoča, da kot človeška vrsta preživimo, ali ga torej ne bi morali obravnavati kot človekovo pravico in ne kot zgolj vprašanje pravic žensk?

.

Izključenost
Poročilo Sklad Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA), ugotavlja, da lahko menstrualni tabuji spodbujajo diskriminacijo na podlagi spola ter ohranjajo idejo, da so ženske in dekleta, ki imajo menstruacijo, nečiste.

.

Ko menstrualnemu sramu dodamo še revščino, postane skoraj smrtonosna. Globalne študije kažejo povezavo med menstruacijo, izpuščenimi šolskimi dnevi in izgubo plač. Ženske po vsem svetu imajo omejen dostop do sanitarij v šoli in na delovnem mestu.
Zaradi pomanjkanja (varnih, ločenih) stranišč in sanitarnih izdelkov v šoli veliko deklet manjka pri izobraževanju. Približno eno od desetih deklet v Afriki bo v svojih obdobjih menstruacije zamudilo šolanje, kar lahko privede do osipa v času pouka, zaradi česar bodo dekleta bolj prisiljena v zgodnje poroke. V mnogih skupnostih je menarha – prva menstruacija – povezana s pripravljenostjo na poroko. Poroke otrok povečujejo tveganje za mladostniško nosečnost in druge posledice, ki spodkopavajo človekove pravice deklet.

.

Dvojna osramočenost
Nizozemska na lestvici najbogatejših držav na svetu zaseda 14. mesto. Nizozemci so znani po svoji strpnosti in široko miselnosti. Zato je bila Paula Kragten, novinarka in ustanoviteljica spletne revije Period!, presenečena, da je na Nizozemskem prisoten sram ob menstruaciji. Njene raziskave tematike obsegajo več kot dve desetletji. Zagovarja, da so krvavitve ob menstruaciji v prvi vrsti moralno vprašanje in kot drugo bremenijo družinski proračun. Prošnje za (finančno) pomoč so še težje kadar je potreba zaradi katere potrebuješ pomoč zamegljena s tabujem. “Pravzaprav,” pravi, “ženske in deklice z menstruacijo, ki nimajo dovolj sredstev za nakup sanitarnih izdelkov, so lahko dvakrat osramočene kot prvo zaradi menstruacije in drugič zaradi revščine.”

.

Maria van Essen, soustanoviteljica lokalne pobude Skupaj lahko veliko naredimo (Together we can do a lot) se z navedenim strinja. Skupaj z možem je ustanovila fundacijo za razdeljevanje hrane, oblačil in drugih življenjskih potrebščin družinam in posameznikom v stiski. Poleg razdeljevanja hrane imajo majhno skladišče, kamor povabijo ljudi, da vzamejo tisto kar potrebujejo. Pravi, da se to ne zgodi pogosto vendar ”včasih pa dobimo nekaj škatel »damskih stvari«. Namesto da samo izberejo, kar potrebujejo, ženske pridejo k meni in šepetajo, če lahko vzamejo s seboj higienske vložke. Medtem ko govorijo, jih vidim, da zardevajo. Spodbujam jih, da vzamejo dve. Z veseljem to storijo in izdelki zelo hitro izginejo v veliki nakupovalni torbi. ‘

.

COVID-19

Ena raziskava je pokazala, da je vsaka četrta ženska, stara med 13 in 35 let, poročala, da je težje shajala skozi obdobja menstruacije zaradi finančne obremenitve med pandemijo.
Številni javni kraji, šolski kampusi, rekreacijski centri, knjižnice, ki ponujajo brezplačne tampone in vložke v kopalnicah, so zaprti. Tako kot pri toaletnem papirju in zdravilih so tudi tisti, ki so si lahko privoščili kopičenje vložkov in tamponov, storili prav to, ženske z nižjimi dohodki pa so ostale brez osnovnih potrebščin.

.

Menstrualna revolucija
Lani je bila Škotska prva država na svetu, ki je izdelke za nego med menstruacijo ponudila brezplačno. Sledili sta Nova Zelandija in (del) Avstralije. In ravno ta mesec se je francoska vlada odločila, da bodo vložki in tamponi brezplačni in na voljo na vseh univerzah od naslednjega leta dalje. Številne države so to temo uvrstile na svoj politični dnevni red, tudi Nizozemska.

.

Davek na tampon (v Sloveniji znan kot Roza davek)
Številne države sprejemajo ukrepe za odpravo davka na tampone, menstrualne skodelice, higienske vložke in dnevne vložke. Argument proti roza davku je, da ženski higienski izdelki niso privilegij, temveč osnovna potrebščina. Davek na menstrualne izdelke v očeh nasprotnikov povečuje neenakost med moškimi in ženskami.

.

Kaj počne ADRA?
ADRA (Adventistična dobrodelna in razvojna agencija) spodbuja pravičnost in človekove pravice za vsakega posameznika. Naš pristop na terenu omogoča takojšnjo pomoč v kriznih časih in partnerstvo s skupnostmi, ki jim služimo. Zagovorništvo kombiniramo s temeljnimi temami, da dosežemo največji učinek.
.
V Nepalu ADRA podpira šolo s 700 učenci. Od leta 2005 je nepalska vlada starodavno tradicijo Chhaupadi prepovedala. Toda tradicija se še vedno izvaja v nekaterih delih Nepala. Ženske in punčke so med menstruacijo pregnane v blatne koče ali lope za čas njihovega menstrualnega obdobja ali celo dlje. Verjame se, da bodo drugače družini prinesle nesrečo ali bolezen. Obstajajo poročila o smrtnih primerih v kočah Chhaupadi zaradi zadušitve, požara, pljučnice in napadov živali.

.

Arjun Thapa, vodja akademije Everest v Nepalu, pojasnjuje: “Vemo, da deklice v času menstruacije ne obiskujejo šole, prepovedano  jim je, da se dotikajo hrane v kuhinji in so prisiljene živeti ločeno 4-7 dni vsak mesec. Kot upravni odbor šole smo bili prisiljeni pomagati mladim puncam v naši šoli. Kontaktirali smo organizacijo ADRA. Naš cilj je bil omogočiti brezplačne sanitarne vložke v šoli. To smo začeli aprila 2020. Kadar dekleta potrebujejo higienske vložke vedo, kje jih lahko dobijo. Izvedli smo tudi program ozaveščanja. Zdravnik je govoril o nevarnostih in tveganjih zaradi obrednih prepričanj, ki jim ljudje sledijo. Naše končni cilj je spremeniti miselnost naših učencev. Želimo konec vraževernih prepričanj, ki ubijajo naše ženske.

.

Originalno besedilo v angleščini

Avtorica: Meity Bodenstaff- de Folter

Prevod: Anton Žagar, Katja Kotnik, Ana Kristovič
[/av_textblock]

[av_masonry_gallery ids=’2120,2118,2121,2122,2123,2124,2125,2126,2127,2128,2129′ caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’ size=’fixed masonry’ orientation=” gap=’large’ columns=’flexible’ av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” items=’10’ paginate=’pagination’ color=” custom_bg=” overlay_fx=’active’ animation=’active’ container_links=’active’ link_dest=” lightbox_text=” lazy_loading=’disabled’ id=” custom_class=” av_uid=’av-jtgy8xg1′]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-1us8jq’]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-jtgy9ivj’ admin_preview_bg=”]

[/av_one_full]

28. aprila smo se skupaj z mladimi adventisti odpravili na Limbarsko goro in okoli Gradiškega jezera, kjer smo …

V ponedeljek in sredo, 6. in 8. maja, vas vabimo na delavnice, kjer boste dobili informacije o:  vaših …

“Nasmehe rišete na obraz, dobri ljudje ste. Hvala vam.” Tako je prejšnji petek mladi Maročan izrazil svojo hvaležnost …

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …