9 NASVETOV ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-5sedsa’]

[av_heading heading=’KAJ LAHKO NAREDIMO ZASE V ČASU ŠIRJENJA KORONAVIRUSA COVID-19?’ tag=’h2′ link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” padding=’10’ color=” custom_font=” custom_class=” id=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”][/av_heading]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-k8es9jaj’ admin_preview_bg=”]
V prvi vrsti je potrebno upoštevati vsa navodila, ki jih dobivamo vsak dan s strani državnih ustanov za preprečitev širjenja virusa.

Vendar lahko tudi sami naredimo veliko za svoj organizem, kar nam bo vedno koristno posebno pa tudi v času širjenja virusa in to ne glede, ali smo zdravi, ali imamo kronično bolezen. Pri slednji moramo narediti vse, da je bolezen ‘pod kontrolo’, kot to radi rečemo.

Naš obrambni sistem je sestavljen iz več organov in celic, kot so npr. levkociti in limfociti. Vsi skupaj delujejo kot najboljša vojska, da odkrijejo tujek, ki je nevaren za organizem, da uničijo in odstranijo iz telesa. To je zelo preprosto povedano, naša naloga pa je, da vzdržujemo in okrepimo ta čudovit in čudovito zapleten obrambni sistem. Vsi okuženi, ki ozdravijo, se za ozdravitev lahko zahvalijo predvsem tudi svojemu imunskemu sistemu.

Kaj lahko naredimo sami, za okrepitev svojega imunskega sistema? Oglejmo si nekaj bistvenih točk:

  1. FIZIČNA AKTIVNOST, GIBANJE, TELOVADBA je nekaj, kar učinkovito krepi delovanje imunskega sistema, vendar mora biti redna in zmerna. Vpliv na človeško telo traja še nekaj ur po končanju fizične aktivnosti. Vsak dan doma telovadimo, po možnosti na prostem ali vsaj odprtem oknu.

Pri omejitvah gibanja, ki ga predlagajo državni odloki, predvsem, če ste v rizični skupini, si poiščite dejavnost (npr. 30-minutna hoja vsaj 3-5 krat na teden) v času, ko ne motite drugih. Pretirano sedenje je prav tako nevarno kot kajenje in z njim ne bomo ohranili zdravja.

  1. Spodbudna in brezplačna SONČNA SVETLOBA je podobna ‘čudežnemu’ zdravilu za gradnjo imunskega sistema. Ljudje zelo radi zastirajo okna z zavesami ali roletami. Ne zavedajo se, da ravno svetloba zavira razvoj mikrobov – bakterij, virusov in plesni v bivalnih prostorih. Odgrnimo vse to, pa bodo bleda lica naših otrok dobila zdravo barvo.

Načrtujmo, da smo čim več časa zunaj na sončni svetlobi, da se okrepi imunski sistem. Poskrbeti moramo za zadostno količino D vitamina v organizmu. Dobili ga bomo, če se v opoldanskih urah nekaj časa z odkritim obrazom in rokam zadržujemo na soncu. Sončna svetloba pomaga izboljšati nočno spanje in razpoloženje posebno sedaj, ko ste zaskrbljeni zaradi virusov.

  1. Danes številni ljudje vstajajo zjutraj nespočiti, ker niso imeli dovolj NOČNEGA POČITKA. Bedeti dolgo v noč slabi naš obrambni mehanizem. Posebno, če se oči in možgani izčrpavajo z gledanjem zaslonov. Vsako noč morajo otroci, mladostniki in odrasli imeti dovolj kvalitetnega spanja. Zakaj?

V času nočnega počitka se obrambni sistem osveži in obnovi. O tem premalo razmišljamo in za to ne skrbimo. Če bomo uresničili načrt ugašanja vseh zaslonov in luči vsaj dve uri pred polnočjo, bomo doživeli čudežno spremembo.

  1. Vsak dan pijmo dovolj VODE, razen pri omejitvah zaradi določenih bolezni. Ni dela telesa, ki ne bi rabil vode za svoje delovanje, zato bomo s pitjem vode izboljšali učinkovitost obrambnega mehanizma, ki trpi pomanjkanje. Enako je pomembna tudi zunanja uporaba vode.

Temeljito umivanje rok je angel varuh pred okužbami. Jutranje izmenično tuširanje z vročo in hladno vodo nas bo osvežilo in okrepilo, večerna kopel ali prha z mlačno vodo pa umirila in pomagala, da nas ne muči tesnobnost ali bojazen.

  1. Poskrbimo, da bo v bivalnih prostorih vedno SVEŽI ZRAK z dovolj KISIKA, zato zagotovimo neprestani dotok svežega zraka ali pa dobro prezračimo prostore večkrat na dan. Ne onesnažujmo ga s cigaretnim dimom. Sveži zrak ubija mikrobe v prostoru.

Sveži zrak je eno najboljših naravnih zdravil. Naučimo se pravilnega dihanja s trebušno prepono, ki prezrači celotna pljuča. To najlažje izvajamo med telesno aktivnostjo na prostem ali pri odprtem oknu. Dovolj kisika v krvi bo izboljšalo delovanje obrambnega sistema, prav tako bo pripomoglo vsaki celici, da dobi dovolj energije.

  1. PREHRANA, ki je osnovana na nerafiniranih rastlinskih živilih, je eden od zelo pomembnih dejavnikov dobrega zdravja. Če želimo vzdrževati dobro delujoč imunski sistem, naj zaužita živila vsebujejo hranilne snovi kot so:

– Vitamini, še posebno C-vitamin (v sadju in zelenjavi) in D-vitamin (sončenje ali kot prehranski dodatek).

– Minerali, kot sta selen in cink, ki se nahajata v brazilskih orehih, polnozrnatih žitih, sončničnih semenih, pšeničnih kalčkih, sezamu, bučnih semenih, indijskih orehih, stročnicah itd.

– Rastlinska barvila, ki tako privlačno obarvajo sadje in zelenjavo, spodbujajo obrambni sistem. Posebej učinkoviti so vijolični in temno modri antociani, ki med ostalimi obarvajo borovnice, temno grozdje, jajčevce, rdeče zelje itd., ter oranžno obarvani karotenoidi v citrusih, korenju, zimskih bučah itd.

Različno obarvana rastlinska živila obilno vključimo v dva ali tri redne dnevne obroke. Uživajmo česen, ki stimulira imunski sistem.

Te zaščitne snovi najbolje delujejo zaužite z rastlinskimi živili, ker so za njihovo delovanje potrebne še mnoge druge spremljajoče hranilne snovi.

Izogibati se moramo rafiniranih živil, še posebno dodanega sladkorja, ki je prisoten v nekaterih umetnih pijačah in v večini sladic ter tudi v drugih izdelkih živilske industrije. Šest žličk zaužitega sladkorja lahko za nekaj ur zmanjša učinkovitost belih krvničk, ki v telesu uničujejo bolezenske vsiljivce za 25%, 24 žličk pa za 92%.

Kaj pa alkohol, na katerega mnogi stavijo svojo obrambo pred mikrobi? Raziskave so pokazale, da uživanje alkohola celo zmanjša delovanje imunskega sistema in poveča možnost infekcije.

  1. Ne razmišljajmo samo o sebi, ampak pomislimo na OSAMLJENOST mnogih, ki se v času krize še poveča. Pokličimo jih, pomahajmo jim skozi okno, napšimo jim dobro sporočilo. Poskrbimo za oskrbo z živili ostarelih, bolnih ali nemočnih. Pogovarjajmo se o pozitivnih stvareh, kajti strah pred boleznijo oz. smrtjo je močan dejavnih tveganja za nastanek duševne bolezni. S spodbujanjem in pomaganjem drugim bomo najbolj pomagali tudi samemu sebi.
  2. OPTIMIZEM je eno najboljših zdravil za naš obrambni sistem.
  3. Predvsem pa ZAUPAJMO BOGU, ki je naš najboljši Prijatelj, ki v Izaijevi knjigi pravi ‘Zakaj jaz, GOSPOD, BOG tvoj, primem tvojo desnico, veleč ti: Ne boj se, jaz ti pomagam’. (Iz 41,13 CHR). Nihče ni določen, da za večno konča svoje življenje zaradi virusov ali drugih nesreč. Poiščimo svoje Sveto Pismo in se prepričajmo, da je Bog Rešitelj, ki bo poskrbel za vse, ki se v sedanji krizi zanašajo nanj, in ki bo svoje zveste rešil tudi iz prihodnjih kriz, ki vse pogosteje in težje bremenijo ta svet.

Za prispevek se zahvaljujemo dr. Mariji Hari Novinšek!

#ostanimozdravi #ostanimodoma #SočutjePravičnostLjubezen
[/av_textblock]

[av_masonry_gallery ids=’1182,69,1181,1114′ caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’ size=’fixed masonry’ orientation=” gap=’large’ columns=’flexible’ av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” items=’10’ paginate=’pagination’ color=” custom_bg=” overlay_fx=’active’ animation=’active’ container_links=’active’ id=” custom_class=” av_uid=’av-jtgy8xg1′]

[av_social_share title=’Share this entry’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-2ahmru’]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-jtgy9ivj’ admin_preview_bg=”]

[/av_one_full]

28. aprila smo se skupaj z mladimi adventisti odpravili na Limbarsko goro in okoli Gradiškega jezera, kjer smo …

V ponedeljek in sredo, 6. in 8. maja, vas vabimo na delavnice, kjer boste dobili informacije o:  vaših …

“Nasmehe rišete na obraz, dobri ljudje ste. Hvala vam.” Tako je prejšnji petek mladi Maročan izrazil svojo hvaležnost …

Dobrosrčna pomoč po poplavah se nadaljuje tudi v letu 2024 Vse od začetka katastrofe ADRA Slovenija skupaj z …